– Vi skal ikke gi oss

Marit Hermansen, president i Legeforeningen, holdt appell til de streikende.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

TAKKET FOR STØTTEN: Legepresident Marit Hermansen holdt appell til streikende leger utenfor Ullevål Sykehus, onsdag 7. september. 

      
        Foto: Målfrid Bordvik
TAKKET FOR STØTTEN: Legepresident Marit Hermansen holdt appell til streikende leger utenfor Ullevål Sykehus, onsdag 7. september. Foto: Målfrid Bordvik

Ved Oslo universitetssykehus er 98 medlemmer av Akademikerne helse tatt ut i streik, 35 av dem er leger. Mange av dem hadde møtt opp utenfor Ullevål sykehus da Marit Hermansen, president i Legeforeningen, holdt appell onsdag formiddag.

– Det er godt å se dere, takk for at dere er her og gir støtte. Vi skal ikke gi oss på dette, sa Hermansen til stor applaus fra de streikende.

Konflikten med arbeidsgiverforeningen Spekter dreier seg om organiseringen av legenes vaktplaner. Spekter vil avvikle ordningen med kollektiv, rullerende turnus, og heller gå over til en individuell kalenderturnus som kan justeres etter sesongbehov.

Les også: Forhandlingene brøt sammen

– Det er et stort ansvar å avtale så store unntak fra arbeidsmiljøloven som vi gjør. Vi gir arbeidsgiver stor fleksibilitet. Da er det viktig at dere ikke skal bli stående alene. Det er dette vi kjemper for, sa Hermansen.

– Uungåelig
Overfor Dagens Medisin beskriver hun streiken som «uungåelig».

– Det var en krevende mekling. Vi hadde to viktige saker; arbeidstid og vaktfritak for gravide leger, men ble ikke møtt på noen av dem, sier Hermansen.

– Hvordan skal dere unngå at streiken rammer pasientene?

– Vi ønsker i første rekke å ramme arbeidsgiver. Når man streiker i helsevesenet vil noen pasienter bli rammet. Vi har søkt å skjerme barn, kreft og psykisk helse. Vi oppfordrer andre pasienter som blir rammet av dette om å kontakte sykehuset for å få nye avtaler.

Les også: Får støtte fra sykepleierne

I STREIK: Om lag 100 personer var samlet utenfor Ullevål sykehus mandag. Foto: Målfrid Bordvik
I STREIK: Om lag 100 personer var samlet utenfor Ullevål sykehus mandag. Foto: Målfrid Bordvik
Powered by Labrador CMS