La frem dommen over Systemet for nye metoder

– Det er å sette svake grupper opp mot hverandre, sa prosjektleder Jens Plahte da han la frem funnene i evalueringen av Nye metoder. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

MARMORHALLEN, OSLO (Dagens Medisin): Torsdag morgen overrakte Proba samfunnsanalyse sin evaluering av Systemet for nye metoder under et seminar i Marmorhallen i Oslo.

I første del av sin presentasjon vektla Jens Plahte, prosjektleder i Proba samfunnsanalyse, at Systemet for nye metoder mangler tillit.

Rapporten peker på at det er bred støtte for et faglig organ som foretar beslutninger, men at de gjennom intervjuer og innspill har funnet eksempler på manglende tilllit som beskrivelser om at «beslutningsprosessen er lukket» og «pasienter dør fordi Norge somler med innføring».

Tilgangsutfordringer
Tilgang var en annen utfordring som ble fremhevet i presentasjonen om evalueringen.

Blant annet at Norge ligger etter England, Sverige, Danmark.

Plahte pekte på flere utfordringer med systemet – og har noen forslag til endringer.

I evalueringen foreslås blant annet å gjennomføre høringer og å gjøre involveringen av brukerperspektiv bedre, uten at det skal være en formell ankemulighet – les mer om det her.

– Tyngden i evalueringen
– Diagnosen vår er der tyngden i evalueringen ligger. Vi håper rapporten kan være et godt kunnskapsgrunnlag for å forstå Systemet for nye metoder, sa Plahte.

Han avsluttet med en spissformulering om hva prioritering er:

– Det er å sette svake grupper opp mot hverandre. Siden noen er svakere enn andre, er det viktig at det tas av et robust beslutningsorgan som ivaretar alles interesser.

Powered by Labrador CMS