Overraskende norske funn om hjerte- og nyresvikt

Blant pasienter med type 2-diabetes uten tidligere kjent hjerte- og karsykdom var hjerte- og nyresvikt de første og mest vanlige komplikasjonene som kom. Og hva betyr egentlig musklene våre for utvikling av type 2- diabetes?

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

BARCELONA/EASD (Dagens Medisin): Hvilke komplikasjoner kommer først hos pasienter med type 2-diabetes? Det var ett av spørsmålene en internasjonal forskergruppe med norske Kåre Birkeland i spissen ville ha svar på.

I en studie blant mer enn én million pasienter med type 2-diabetes fra Norge, Sverige, Japan og Tyskland fant de svar. Hjerte- og nyresvikt er de første og mest vanlige komplikasjonene og er assosiert med økt risiko for død i den aktuelle pasientgruppen.

Resultatene er noe overraskende for forskerne bak studien, men gir nyttig kunnskap for fremtidig oppfølging og behandling av type 2- diabetes.

Medisinstudent og forsker Sindre Lee-Ødegård har undersøkt hvilken rolle musklene våre har for utviklingen av type 2-diabetes. Bakgrunnen er at muskler utgjør rundt 40 prosent av kroppsmassen vår og er den største forbrukeren av glukose. Det første tegnet på type 2- diabetes er nedsatt glukoseopptak og respons på insulin i muskelen. Men hva bestemmer muskelens insulinsensitivitet?

Se innslaget over med professor og overlege Kåre Birkeland, Universitetet i Oslo/Oslo universitetssykehus og medisinstudent og forsker Sindre Lee-Ødegård, Universitetet i Oslo. 

Dagens Medisin dekker den europeiske diabeteskongressen EASD 2019 hele denne uken. Følg med på dagensmedisin.no for vitenskapelige nyheter og analyse fra norske forskere som er på kongressen. Her finner du alle sakene fra årets kongress.

https://www.dagensmedisin.no/nyheter/easd-2019/

Powered by Labrador CMS