KAN FOREBYGGES: Det finnes et potensial for å forebygge demens ved å forbedre blodsukkerkontrollen hos pasienter med type 2-diabetes, ifølge en ny studie. Foto: Colourbox (illustrasjonsfoto)

– Bedre blodsukkerkontroll kan forebygge demens

Høyere risiko hos pasienter med høyt blodsukker, viser svensk studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

STOCKHOLM/EASD: Diabetes 2-pasienter med dårlig blodsukkerkontroll har 50 prosent høyere risiko for å bli innlagt for demens enn pasienter med god blodsukkerkontroll. Slik konkluderer en svensk observasjonsstudie som ble lagt frem på diabeteskongressen EASD 2015 i Stockholm tirsdag.

350.000 pasienter
Studien er basert på data fra det nasjonale diabetesregisteret i Sverige i perioden 20014 til 2012. Den har omfattet rundt 350.000 pasienter med type 2-diabetes, som ikke tidligere var blitt innlagt for demenslidelser.

Av disse ble rundt 11.000 innlagt for demens i løpet av en gjennomsnittlig oppfølgingsperiode på 4,6 år. Dataene viser at pasienter med blodsukkernivå (HbA1c) på 10,5 prosent eller høyere hadde 50 prosent høyere risiko for å bli innlagt for demens enn pasienter med blodsukkernivå på 6,5 prosent eller lavere.

Potensial for forebygging
Funnene er kontrollert blant annet for alder, kjønn, røykestatus og hva slags behandling pasientene har fått.

– Den positive sammenhengen mellom HbA1c og risiko for demens hos forholdsvis unge pasienter antyder et potensial for å forebygge demens gjennom forbedret blodsukkerkontroll, skriver forskerne i abstraktet som ble presentert under kongressen.

Studien er utført av forskere ved universitetssykehuset Sahlgrenska i Göteborg.

Powered by Labrador CMS