ØKT RISIKO: Professor Melanie J. Davies peker på forskning som taler for at eldre overbehandles med legemidler som øker risikoen for hypoglykemi. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Advarer mot overbehandling av eldre

Britisk professor etterlyser forskning om blodsukkersenkende behandling av eldre med type 2-diabetes.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

STOCKHOLM/EASD: Type 2-diabetes er ventet å øke kraftig blant eldre de kommende årene. Samtidig har vi liten kunnskap om diabetesbehandling av denne pasientgruppen, ifølge professor Melanie J. Davies ved universitetet i Leicester.

– Det er et sørgelig faktum at vi fortsatt har et svakt evidensgrunnlag for glukosereduserende behandling blant de eldre. Mindre enn én prosent av studiene har spesifikt eldre som sin målgruppe, samtidig som det er en voksende pasientgruppe, uttalte Davies i et foredrag under diabeteskongressen EASD 2015 i Stockholm.

Hun viser videre til at 31 prosent av studiene innenfor feltet spesifikt utelukker pasienter over 65 år, mens de aller fleste studiene spesifikt utelukker pasienter over 75.

Forårsaker innleggelser
Davies mener imidlertid at kunnskapen som finnes om behandling av type 2-diabetes hos eldre, kan tyde på at overbehandling finner sted. Hun peker på forskning som viser at eldre pasienter med god blodsukkerkontroll, får insulin og sulfonylurea, som blant annet øker risikoen for hypoglykemi.  

Blant annet viser hun til en amerikansk studie fra 2011 som antyder at disse legemidlene er overrepresentert når det gjelder sykehusinnleggelser som skyldes uønskede effekter av legemidler blant eldre pasienter.

Komplekse helseutfordringer
En studie som ble publisert i Journal of the American Medical Association (JAMA) i mars, konkluderer dessuten med at eldre amerikanske pasienter med diabetes, komplekse helseutfordringer og dårlig helse behandles med insulin eller sulfonylurea:

– Flesteparten ble behandlet med insulin eller sulfonylurea som kan føre til alvorlig hypoglykemi. Våre funn tyder på at en betydelig andel av eldre med diabetes potensielt er blitt overbehandlet, skriver forskerne bak studien.

Andre alternativer
Denne forskningen bør få konsekvenser for hvordan eldre med type 2-diabetes behandles, ifølge Davies:

– Det finnes evidens som taler for at vi overbehandler disse pasientene, særlig med legemidler som utsetter dem for høy risiko for hypoglykemi. Jeg mener spesielt at rollen til sulfonylurea blant eldre pasienter bør revurderes nå som vi har andre alternativer. Vi bør også jobbe for flere studier i denne pasientgruppen, så vi får et bedre evidensgrunnlag.

Powered by Labrador CMS