ÅPNET KONGRESSEN: President Andrew J. M. Boulton åpnet diabeteskongressen EASD 2015 tirsdag morgen. Foto: Øyvind Bosnes Engen

– Screening og forebygging er fremtiden

Forebygging er nøkkelen til å bremse kostnadene knyttet til diabetes, ifølge EASD-presidenten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

STOCKHOLM/EASD: Tirsdag morgen ble diabeteskongressen EASD 2015 offisielt åpnet i Stockholm. Kongressen arrangeres årlig av European Association for the Study of Diabetes (EASD).

– Vi har ikke råd til å ignorere diabetes. De menneskelige og økonomiske kostnadene er for store, uttalte EASDs president Andrew J. M. Boulton under åpningstalen.

40 prosent av helsebudsjettet
Han peker på at diabetes normalt utgjør en belastning på mellom åtte og 15 prosent i nasjonale helsebudsjetter, og at dette tallet i noen land ligger opp mot 40 prosent. Han viser videre til at mye av kostnaden skyldes sene komplikasjoner knyttet til diabetes, og at screening og forebygging er nøkkelen til å løse disse problemene.

– For første gang er diabetes i år ikke hovedårsaken til blindhet blant personer i arbeidsdyktig alder i Storbritannia. Screening og forebygging er fremtiden, uttalte EASD-presidenten under åpningstalen.

Immunterapi og nye legemidler
Blant de viktigste tendensene på diabetesfeltet i fremtiden, peker Boulton på forskningen på immunterapi for pasienter med type 1-diabetes, og utviklingen av en rekke nye legemidler mot type 2-diabetes.

EASD-kongressen går i år av stabelen for 51. gang I løpet av uken skal mer enn 1200 studier om diabetes presenteres under kongressen i Stockholm.

Powered by Labrador CMS