BLUND: Personer som sover lenge på dagtid, har høyere diabetesrisiko, konkluderer metastudie. Foto: Colourbox

Ny studie kobler høneblund til diabetesrisiko

Søvnighet på dagtid henger sammen med type 2-diabetes, ifølge japanske forskere.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

STOCKHOLM/EASD: Personer som er spesielt søvnige på dagtid, eller som tar lengre høneblunder, har høyere risiko for å utvikle type 2-diabetes. Slik konkluderer en japansk metastudie som presenteres under diabeteskongressen EASD 2015 fredag.

Etter et systematisk søk i forskningsdatabasene Medline, Cochrane Library og Web of Science, gikk de japanske forskerne gjennom ti studier som til sammen omfattet data om mer enn 260.000 personer fra Europa, Asia og Nord-Amerika.

Personer som oppgir at de har et problem med søvnighet om dagen, har ifølge studien 56 prosent høyere risiko for type 2- diabetes. For personer som jevnlig sover én time eller mer på dagtid anslås den økte diabetesrisikoen til 46 prosent. Høneblunder som er kortere enn én time har derimot ingen sammenheng med økt diabetes, ifølge studien.

– Å ta en blund på dagtid kan være en konsekvens av nattlige søvnforstyrrelser, slik som obstruktiv søvnapné. Epidemiologiske studier har vist at obstruktiv søvnapné er koblet til blokkerte hjertearterier, slag, dødelige og ikke-dødelige kardiovaskulære hendelser, og generell dødelighet, skriver forskerne i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS