- Ut fra resultatene av vår studie er vi ganske sikre på at testosteron-nivået kan forutsi risikoen for akutt hjerteinfarkt hos menn, sier Bledar Daka. Foto: Anne Grete Storvik

Kan forutsi risiko for akutt hjerteinfarkt

Lavt testosteronnivå kan muligens forutsi risikoen for at menn med type 2-diabetes får akutt hjerteinfarkt, antyder en ny studie lagt frem på diabeteskongressen EASD 2013.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

BARCELONA: I en ny studie har den svenske forskeren og allmennlegen Bledar Daka og kolleger undersøkt sammenhengen mellom lavt testosteronnivå og akutt hjerteinfarkt hos menn med type 2-diabetes.
– Det vi vet er fra tidligere, er at lavt testosteron er forbundet med økt risiko for kardiovaskulær død, spesielt hos menn – dette er ikke så mye undersøkt hos kvinner, sier Daka.
Kan forutsi risiko
Han la frem resultatene fra studien på EASD 2013 i Barcelona tirsdag.
– Ut ifra resultatene av vår studie er vi ganske sikre på at testosteron-nivået kan forutsi risikoen for akutt hjerteinfarkt hos menn, sier han til Dagens Medisin.
Han understreker at man ikke ut fra denne studien kan dra de helt store konklusjonene, og at studien har svakheter:
 – Den største svakheten er at det var få individer i undersøkelsesgruppen. Vi er imidlertid snart klare med en oppfølging i en større kohortundersøkelse. Da vil vi øke sikkerhetsgraden når vi ser at dette stemmer.
Måling av testosteron
– Vår studie er en observasjonsstudie, og vi trenger større studier for å kunne si til legene at de må behandle med testosteron. Men det er interessant at vi nå ser at testosteronet i seg selv kan si noe om risikoen for å få akutt hjerteinfarkt, og ha interesse i behandlingen av diabetikere for å måle hvilken risiko de har for akutt hjerteinfarkt.
 – Studien tyder også på at det er en form for interaksjon mellom diabetes og testosteron hos menn.  Har du diabetes, er det viktig å vite hvordan man ligger an med testosteronet., sier Daka til Dagens Medisin.
Opptil 40 år
Studien er ikke publisert ennå. Den omfatter 1109 personer som var førti år eller eldre. Forskerne samlet inn informasjon om blant andre røykevaner  og fysisk aktivitet, og de målte blodtrykk og kroppsmasseindeks (KMI).

Studien er blant annet finansiert av Västra GötalandRegion Forskning och utveckling (FoU) i Sverige.
Rundt  19.000 leger og forskere deltar på diabeteskongressen EASD2013 i Barcelona i Spania. 

Powered by Labrador CMS