En av to har potensproblemer

Omkring halvparten av menn med type 1-diabetes veksler mellom å ha, og ikke ha, problemer med potensen. Norsk forsker har en teori på hvorfor.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Overlege og førsteamanuensis Tore Julsrud Berg ved OUS/Universitetet i Oslo. Foto: Lisbeth Nilsen

BARCELONA: Diabetes er en kjent risikofaktor for erektil dysfunksjon. Ett års oppfølging i den store DCCT-studien, av menn med type 1-diabetes, viste at 5,5 prosent av mennene rapporterte erektil dysfunksjon.

Etter 16 års oppfølging, oppga en tredel av mennene å ha potensproblemer, og mer enn 53 prosent oppga å ha hatt slike problemer minst én gang.
– Studien viser at erektil dysfunksjon kan komme og gå, sa den amerikanske forskeren S.K. Holt, som la frem resultatene på diabeteskongressen onsdag.
Kan bli permanent
Jo flere ganger og over lengre tid menn rapporterte potensproblemer, dess mindre sannsynlighet var det for at de ikke gjenvant potensen. Hos dem med potensplager over en femårsperiode, gjenvant 20 prosent potensen.
Overlege og førsteamanuensis Tore Julsrud Berg ved OUS/Universitetet i Oslo fulgte forelesningen i Barcelona.
– Vi vet fra før at potensproblemer rammer cirka én av tre med diabetes, og ofte kan det forklares med psykologiske mekanismer. Før har vi sagt at enten har menn med diabetes potensproblemer, eller så har de det ikke. Studien viser at problemene kan komme og gå. Sukker er nervesystemets bensin. Potensen styres av nervesystemet, og når blodsukkeret blir lavt, svekkes potensen, sier Tore Julsrud Berg til Dagens Medisin.
Vond sirkel
Han tror noe av forklaringen på at erektil dysfunksjon kan komme og gå skyldes at menn får føling.
– Min hypotese er at potensproblemer kan skyldes altfor lavt blodsukker. Min kliniske erfaring er at når menn får potensproblemer, viser det seg at har føling. Selv tror de at problemene skyldes diabetes. Denne overbevisningen påvirker dem mentalt, de mister troen på at potensen er i orden, og det gjør vondt verre, sier Julsrud Berg.
Mulig å få svar
Den norske forskeren stilte spørsmål til den amerikanske foreleseren om de har sett på dette i studien. Svaret var nei, men Holt synes spørsmålet var veldig interessant og svarte med de har data på dette og og kan gå tilbake og se om det kan ha sammenheng med erektil dysfunksjon.
– At verdens største studie på type 1-diabetes har muligheter til å gi svar på dette, er veldig spennende, sier Julsrud Berg.

Powered by Labrador CMS