Forskerne påpeker at nøtter inneholder bioaktive stoffer som fenoler eller fytosteroler, essensielle mikronæringsstoffer, fiber, høykvalitetsprotein, enumettede og flerumettede fettsyrer og vitaminer.
Forskerne påpeker at nøtter inneholder bioaktive stoffer som fenoler eller fytosteroler, essensielle mikronæringsstoffer, fiber, høykvalitetsprotein, enumettede og flerumettede fettsyrer og vitaminer.

Studie: Nøtter reduserer risiko for depresjon

Resultatene fremhever nøtters potensielle rolle for å forhindre depresjon hos dem som ikke har andre kjente risikofaktorer, ifølge forskerne bak studien. 

Publisert Sist oppdatert

En håndfull med nøtter om dagen kan redusere risikoen for depresjon med 17 prosent, mener forskere.

Forskerne viser til medisinske data og opplysninger om livsstil til en halv million briter, hentet fra databasen UK Biobank.

Selve undersøkelsen bygger på data om drøyt 13.000 kvinner og menn i alderen 37 til 73 år, som ble fulgt fra 2007 til 2020. Ingen av dem led i utgangspunktet av depresjon, noe 8,3 prosent av dem gjorde fem år senere.

De som oppga at de spiste minst 30 gram nøtter daglig, viste seg å ha 17 prosent lavere forekomst av depresjon enn øvrige. Dette gjaldt uansett om de spiste valnøtter, hasselnøtter, cashewnøtter, mandler, pistasjnøtter eller andre nøtter.

Usikker årsak

– Resultatene våre fremhever nøtters potensielle rolle for å forhindre depresjon hos dem som ikke har andre kjente risikofaktorer, som fedme, røyking, høyt alkoholforbruk, lavt inntak av frukt og grønnsaker, utilstrekkelig fysisk aktivitet og søvn, ensomhet og ulike medisinske tilstander, konkluderer forskerne i siste utgave av tidsskriftet Clinical Nutrition.

Hvorfor nøtter har så positiv effekt på mental helse, er forskerne usikre på. En av teoriene er at det skyldes antioksidanter, en annen er at nøtter inneholder betennelsesdempende stoffer.

Positive stoffer

Forskerne påpeker at nøtter inneholder bioaktive stoffer som fenoler eller fytosteroler, essensielle mikronæringsstoffer, fiber, høykvalitetsprotein, enumettede og flerumettede fettsyrer og vitaminer. Alt dette kan ha en positiv innvirkning på mental helse.

– Dette er nok en god grunn til å spise nøtter, sier Bruno Bizzozero-Peroni, som er tilknyttet universitetet i Castilla-La Mancha i Spania.

Powered by Labrador CMS