Tarmundersøkelser gir sosial siling

Pasienter må betale så mye for en tarmundersøkelse ved norske sykehus at det fører til sosial siling.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Stein Lyftingsmo, apoteker ved Vitusapotek, Elverum
DETTE GJELDER legemidler som må tas før selve undersøkelsen. Det koster flere hundre kroner for CT-kolon, og drøyt 300 for flere andre undersøkelser. Dette inngår ikke i egenandelsystemet, mens pasientbetaling for selve undersøkelsen regnes som egenandel.
I prinsippet skal behandling ved sykehus dekkes av sykehuset. Men her gis legemidlet før pasienten ankommer sykehusavdelingen. Det er derfor nødvendig med en helsepolitisk avklaring, og en avklaring om hvordan en eventuell refusjon skal praktisk håndteres.
Sykehusene i Fonna og Rogaland har visst tenkt samme tanken: De har hatt en ordning hvor apotekene kunne fakturere helseforetakene for slike medikamenter. Apotekforeningen har imidlertid frarådet apotekene å gå inn i individuelle lokale oppgjørsordninger med enkeltsykehus.
ET KUNSTSTYKKE. For resept-ekspedering er det i prinsippet fritt apotekvalg, men midlene til CT-kolon er a) uvanlige på de aller fleste apotek, b) delpakninger, c) reseptpliktige, d) uregistrerte (noen av dem). I tillegg er de dyre og koster mange hundre kroner.
I Helse Sør-Øst har noen personer ved radiologiske avdelinger klart kunststykket med å få sykehusapotekene til å rabattere disse «pakkene». Reseptproblemet «løses» ved at reseptene sendes til sykehusapoteket. Pasienten får beskjed om dette i innkallingen – noe som ofte blir misforstått – og pasienten kontakter så apoteket for å hente/få sendt «pakken».
SOSIAL SILING. Forsendelse av flytende legemidler vinterstid byr på en del utfordringer. Jeg antar også at det ikke vil bli enkelt å håndtere disse CT-kolonpakkene som elektroniske resepter. For farmasøyter med en høy andel av byråkratiske gener, er dette virkelig en godsak. Men det er antakelig umulig å gjøre det enkelt for pasienten å skaffe disse legemidlene – og samtidig overholde alle forskrifter, retningslinjer og kvalitetskrav.
Egenbetaling for en poliklininsk undersøkelse ved et helseforetak bryter med et viktig prinsipp for norsk helsepolitikk. Diagnostisering og behandling i spesialisthelsetjenesten skal være gratis – med unntak for egenandeler for de som ikke har frikort. For tarmundersøkelser er egenbetalingen så høy at det skjer sosial siling – noen avstår fra undersøkelsen fordi det koster for mye.
RYDD OPP! Det finnes en nasjonal ordning for refusjon av medisin som skal dekkes av helseforetakene; den såkalte H-reseptordningen. Denne ordningen bør kunne brukes også for legemidler som skal brukes før tarmundersøkelser.
Jeg håper at dagens praksis er slik fordi helsemyndighetene ikke har vært klar over problemstillingen. Og at helsemyndighetene rydder opp.
Ingen oppgitte interessekonflikter
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 10/2015

Powered by Labrador CMS