Immunforsvaret er en del av dugnaden

Elefanten i rommet er livsstil. Ny britisk forskning viser at 64 prosent av dem som blir alvorlig syke av koronavirus, er overvektige. Overvekt knyttes til kronisk inflammasjon, som forstyrrer immunsystemet. Kan vi snakke om det?

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Fedon A. Lindberg

Kronikk: Fedon A. Lindberg, spesialist i indremedisin ved Fedon Helse Klinikk, Oslo.
Julia Schreiner Benito, redaktør for nettmagasinet Caluna

HVA BYGGER ET godt immunforsvar? Hvorfor er vi så forskjellige her? Hva gjør det med muligheten til å beskytte oss? Mye.

Gradvis åpner vi samfunnet igjen. Ifølge epidemiologer er det meget sannsynlig at vi får en ny, og potensielt stor, smittebølge til høsten – fordi såpass få foreløpig er smittet og mulig har utviklet immunitet.

Julia Schreiner Benito

Hva kan vi selv gjøre? Noen faktorer kan virke enkle, men det enkle er ofte det beste, spesielt når forskning underbygger det.

ELEFANTEN I ROMMET. Livsstilsrelaterte, kroniske ubalanser og sykdommer forstyrrer og nedsetter immunsystemet.

Koronaviruset og andre mikrober er den ene siden av ligningen. Den andre er kroppens forsvarsmekanismer: Hvorfor blir de aller fleste, også eldre, ikke alvorlig syke etter smitte av korona? Dette er viktig, for 60–70 prosent av verdens befolkning vil trolig smittes før vi har en effektiv vaksine. Hvis vi får en.

I mediene – og fra myndighetene – hører vi mest om hvordan vi skal unngå å bli smittet, og om tiltak ved smitte. Men hele 80 prosent av dem som smittes av SARS-CoV-2, får ingen eller lette symptomer.

Hvorfor?

IMMUNFORSVARET. Svaret ligger nok i veldig stor grad i immunforsvaret. Et optimalt immunsystem er den virkelige garantien mot koronaviruset, influensa og alle infeksjoner.

Hele 80 prosent av dem som smittes av SARS-CoV-2, får ingen eller lette symptomer. Hvorfor? Svaret ligger i stor grad i immunforsvaret

Et godt immunsystem beskytter også mot kreft, i dag viktigste årsak til for tidlig død i Norge. Forskning (se lenker nedenfor) indikerer at følgende grupper har høyere risiko for alvorlig forløp av Covid-19:

  • Personer over 70 år.
  • Voksne (mest menn) med underliggende kronisk sykdom som fedme, høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdom, type 2-diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og på annen måte nedsatt immunforsvar.
  • Røykere.
  • Personer med lavt nivå av vitamin D.

DOKUMENTASJONEN. Dugnad krever flere former for kompetanse og perspektiver, utover det å følge myndighetenes råd. La oss se mot vitenskapen: Vi har en betydelig mengde av publisert forskning som peker mot flere naturlige midler. En ny kinesisk forskningsartikkel – en systematisk gjennomgang med 140 litteraturreferanser – viser hvilke naturlige stoffer som kan hjelpe mot koronavirus, og hvorfor. Denne britiske artikkelen er basert på den kinesiske.

Ny publisert forskning fra Storbritannia viser at 64 prosent av dem som blir alvorlig syke av koronavirus, har betydelig overvekt, som er tilknyttetkronisk inflammasjon; det forstyrrer immunsystemet. Forskning viser også at moderat kalorireduksjon kan virke positivt på immunforsvar. Den britiske hjertespesialisten Aseem Malhotra illustrerer dette godt.

Enkelt sagt viser forskning at følgende faktorer kan svekke immunforsvaret:

KOSTHOLDET. Mange matvarer inneholder virus- og bakteriedrepende stoffer som kan hjelpe immunsystemet. En systematisk litteraturgjennomgang publisert i det medisinske tidsskriftet Journal og Medical Virology (13. februar 2020) viser dette. Her ble mulige behandlinger mot koronavirus omtalt, også ernæringsrelaterte faktorer:

  • Vitamin A, B, C, D, E.
  • Mineralene selen, sink og jern.
  • Omega 3 fra sjømat.

Det enkleste, viktigste og billigste tiltaket mot influensa og Covid-19 er trolig et optimalt nivå av vitamin D. Dernest å få normalvekt. Vitamin D er fettløselig og samler seg gradvis i kroppens fettvev. Vannløselige vitaminer (B og C) forsvinner gradvis via urinen. Altså trenger overvektige vesentlig mer vitamin D for optimalt nivå.

Optimalt nivå av vitamin D er blant de beste strategier for å minske risiko for alle typer infeksjoner. Ny forskning viser at dette også gjelder Covid-19. Bare i april 2020 er titalls vitenskapelige artikler publisert (ref.14–20) i medisinske tidsskrifter om COVID-19 og vitamin D. Se herher, herher, herher, og her.

BLODNIVÅET. Normalt blodnivå av vitamin D er 50-150 nmol/l. Det er meget vanlig i Norden og globalt å ha uheldig lavt blodnivå. Optimalt blodnivå av vitamin D for godt immunforsvar ser ut til å ligge på 80–150 nmol/l. Det skal mye til før vitamin D når toksisk nivå (over 250 nmol/l).

I 2017 ble en systematisk gjennomgang og metaanalyse av 25 studier publisert – om hvorvidt tilskudd av D-vitamin kunne forhindre akutte luftveisinfeksjoner. 11.321 deltakere fra 0 til 95 år var med. Tilskudd av vitamin D reduserte risikoen for akutt luftveisinfeksjon blant alle deltakerne med nesten 20 prosent.

SOL – OG TRYGGHET. Konklusjonen var at D-vitamintilskudd er trygt, og beskytter mot akutt luftveisinfeksjon generelt.

Få matvarer inneholder vitamin D. Det er heller ikke meningen, for vitamin D er egentlig et hormon som produseres i huden fra kolesterol ved sollys.

Derfor: La solen skinne på deg når du kan, først 15 minutter uten beskyttelse, deretter med. Hvis dette ikke er mulig, må vitamin D-tilskudd til i doser som er tilpasset den enkelte.

Og sørg for en helsegunstig kroppsvekt. La oss ikke undervurdere betydningen av livsstil.

Interessekonflikt/disclaimer:
Fedon Lindberg driver Fedon Helse klinikken i Oslo, som samarbeider med flere leger og klinikker i Norge. Klinikken fokuserer på kosthold- og livsstilsintervensjon i behandling av kronisk sykdom, spesielt metabolsk syndrom (fedme, type 2-diabetes), funksjonelle gastrointestinale lidelser og kroniske inflammasjonstilstander.
Julia Schreiner Benito opplyser at nettmagasinet Caluna ble stiftet i 2017, at redaksjonen arbeider uavhengig og følger Vær varsom-plakaten. Virksomheten tiilbyr også reiser, festivaler og diverse arrangementer samt produkter i nettbutikk.

Powered by Labrador CMS