Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson i Ap og medlem av Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.  Foto: Vidar Sandnes
Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson i Ap og medlem av Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Foto: Vidar Sandnes

Ap: Forutsetter at også nye OUS har beredskapsplaner for ekstremsituasjoner

Alle nye sykehusbygg må planlegges for god og effektiv sykehusdrift i en normalsituasjon og ta høyde for gode beredskapsløsninger i ekstremsituasjoner som en pandemi, sier Ingvild Kjerkol (Ap). 

Publisert

Fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, advarte mot å bygge sykehus i svære høye tårn i et portrettintervju på Dagsrevyen lørdag. Det nye storsykehuset på Gaustad i Oslo er planlagt med høye tårn og Nakstads uttalelser kan bli en game changer for Ullevål. 

Senterpartiets politikere på Stortinget og i Oslo støtter Nakstad, og merker seg at flere fagfolk har vært imot Gaustad-utbyggingen, nettopp på grunn av smittevernhensyn.

Må ta høyde for ekstremsituasjoner

Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson og medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget sier i en kommentar til Dagens Medisin at: 

- Alle nye sykehusbygg må planlegges for god og effektiv sykehusdrift i en normalsituasjon og ta høyde for gode beredskapsløsninger i ekstremsituasjoner som en pandemi.

- Arbeiderpartiet forutsetter at dette er en del av vurderingene for alle planlagte byggeprosjekter, sier Kjerkol.

Underdekning i Oslo

Oslo er, i likhet med andre hovedsteder og storbyer som London, Madrid, Paris, New York og Stockholm episenteret for koronapandemien. 

Dagens Medisin har derfor også spurt om den generelle kapasiteten i sykehusene i hovedstaden vil være god nok etter behovene man har sett i koronakrisen, og om disse to forholdene sammenlagt gjør at Ullevål bør bevares?

Kjerkol sier at Ap «hele tiden» har påpekt at hovedstadsregionen er underdekket på lokalsykehuskapasitet

- Det er også bakgrunnen for nytt Aker sykehus og utbygging på Gaustad. I dag meldes det om at intensivkapasiteten på Ahus allerede nesten er sprengt, så det haster også å få bygget ut kapasitet i hovedstaden. På den andre siden er korona er det viktig med en bred evaluering for å være bedre rustet for fremtidige pandemier.

Nødbrems?

Kjersti Toppe i Senterpartiet mener man nå må trekke i nødbremsen for sykehusplanene i Oslo.

Koronakrisen må føre til at Ullevål blir bevart. Planene i Oslo er fullstendig feil. Det må FrP, H og Ap nå ta innover seg, sa hun til Dagens Medisin søndag.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) vil foreløpig ikke svare på om det er en dårlig idé å bygge i høyden for smittevernberedskap. Han sier at han er enig med assisterende direktør i Helsedirektoratet på at man må evaluere senere.

Må lære av korona

Kjerkol viser på sin side til at det skal fortsatt være sykehusdrift på Ullevål i mange år framover - selv om man samler regionale funksjoner og bygg nye moderne bygg på Gaustad.

- Det er viktig at man også evaluerer hvordan smittevern ble ivaretatt på store sykehus som Ullevål, Haukeland, St Olavs og Gaustad, slik at vi kan lære av korona-håndteringen.

Powered by Labrador CMS