FHI: Vinterens covid-19-bølge er på retur

Både influensa og covid-19 er på retur, og det er blitt færre positive prøver og innleggelser siden nyttår, viser FHIs ukesrapport.

Publisert Sist oppdatert

Antall innleggelser med luftveisinfeksjon er på et betydelig lavere nivå enn på samme tid i fjor, og omtrent på samme nivå som de siste sesongene før pandemien, melder Folkehelseinstituttet.

Antallet nye innleggelser med laboratoriebekreftet covid-19 har gått ned siden uke 50. I uke 2 var det registrert 211 innleggelser, etter 345 i uke 1.

Mangler dødstall

Det ble registrert 39 covid-19-assosierte dødsfall i uke 1. Midlertidige problemer med data fra Dødsårsaksregisteret gjør at tallene «må tolkes med varsomhet», ifølge FHI, mens tall for uke 2 ikke er å få tak i.

Influensaaktiviteten har gått noe ned de to første ukene av året, etter å ha hatt en topp i jula.

Andel influensapositive prøver gikk fra en foreløpig topp på 16 prosent i uke 52 til 12 prosent i uke 2. Andelen legekonsultasjoner med influensalignende sykdom gikk ned fra 1,3 prosent i uke 1 til 1,1 prosent i uke 2.

Det ble lagt inn 185 pasienter med influensa i den andre uka av året, mot 256 i uke 1. Men tallene ventes å bli oppjustert.

Kan komme ny topp

Det er to influensavirus i omløp samtidig.

– Den videre utviklingen er usikker. Vi kan ikke se bort fra en ny tilvekst senere i januar og ny topp på senvinteren, slik det har vært i mange tidligere influensasesonger, skriver FHI.

Det er fortsatt ikke for sent å vaksinere seg mot influensa og covid-19, påpeker instituttet.

Forekomsten av infeksjoner med RS-virus har på sin side økt de siste ukene, men andelen positive prøver er fortsatt lav sammenlignet med samme tidspunkt i fjor. Det ble rapportert 100 nye innleggelser med RS-virus i uke 2. Uka før var tallet 64, mens det i siste uke av 2023 var 52 innleggelser.

Powered by Labrador CMS