PÅGÅENDE STUDIE: De første resultatene fra en undersøkelse som pågår nå ved Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, viser at av tester fra 2300 personer, testet over 6 prosent positivt på koronavirus.

Foto: Anne Grete Storvik

Helsepersonell var symptomfrie - testet positivt

Over seks prosent av helsepersonell som oppga at de var friske og symptomfrie, var smittet av SARS-Cov-2.

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Det viser foreløpige resultater ved en undersøkelse ved Karolinska universitetssjukehuset i Stockholm, som pågår nå.

Mellom 24 og 28 april ble helsepersonell ved sykehuset testet. Et krav for å bli inkludert i studien var at man kjenner seg helt frisk og ikke har symptomer. De første resultatene fra tester fra 2300 personer, viser at 6,69 prosent – 154 personer - testet positivt, skriver Expressen, som omtalte saken først.

–  Det er relativt mange. Dette er de første resultatene, vi har fram til nå ikke visst noe om hvordan det ligger an, sier professor i infeksjonsepidemiologi ved Karolinska Institutet (KI) Joakim Dillner, til Expressen.

Interessen for studien har vært enorm, skriver avisen, og 10.000 helsepersonell ved sykehus og sykehjem er tenkt inkludert i studien.

Dillner viser til at han har fått mange henvendelser fra helsepersonell som har testet positivt. Om disse har jobbet med covid-pasienter, vet man ikke nå, sier han.

Helsepersonell som tester positivt får i Sverige beskjed om at de skal være symptomfrie i 48 timer før de kan gå på jobb igjen. Ettersom det tok fire til fem dager før de fikk testresultatene har ingen av de testede fått beskjed om å holde seg hjemme.

Dillner sier man ikke vet hvorvidt dem som testet positivt har smittet pasienter.

–  Vi vet at man kan være svært smittsom før symptomdebut. Det forekommer ingen tilfeller der noen ble syke etter at de ble testet, sier han ifølge Expressen.
Den svenske Folkhälsomyndighetens holdning har vært at symptomfrie spiller liten rolle for smittespredning. Den danske Sundhetsstyrelsen endret sine råd om risiko for smittespredning fra symptomfrie på befolkningsnivå for en måned siden, fra «ubekreftet» eller «svært liten» til «betydelig».

Powered by Labrador CMS