VURDERER: Den europeiske legemiddelmyndigheten (EMA) har startet vurdering av søknad om boosterdose av mRNA vaksinen Comirnaty mot covid-19. Illustrasjonsbilde: Vidar Sandnes

Foto:

EMA evaluerer booster-dose

Den europeiske legemiddelmyndigheten (EMA) har startet vurdering av søknad om boosterdose av mRNA-vaksinen Comirnaty mot covid-19.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Det er Komité for humanmedisiner (CHMP) som vil gjøre en hurtigvurdering av søknad og data, levert av Pfizer/BioNTech, om å gi en boosterdose til personer over 16 år, seks måneder etter at personer har fullført sin primær-vaksinasjon (to doser) mot covid-19.

Data fra pågående studie
Data inkluderer resultater fra en pågående klinisk studie, hvor rundt 300 friske voksne personer fikk en boosterdose seks måneder etter at de ble fullvaksinert med to doser.

EMA skriver i en pressemelding, datert 6. september, at med mindre det er nødvendig med tilleggsinformasjon, vil resultat av evalueringen komme i løpet av kommende uker.

EMA vurderer også bruk av tredje dose av mRNA-vaksine hos personer med nedsatt immunsystem som ikke oppnår tilstrekkelig beskyttelse fra standard-vaksinasjon mot covid-19. EMA melder at også denne evalueringen vil bli kommunisert ut etter hvert.

Viktig skille
I en annen pressemelding, datert 2. september, uttaler EMA at de ikke anser det som et presserende behov for administrering av boosterdose til fullt vaksinerte personer. EMA skriver at en av tre i EU og EØS over 18 år fremdeles ikke er vaksinert, og enn så lenge bør prioriteringen være å vaksinere alle som kvalifiserer for vaksine, men som ennå ikke har fått vaksine.

EMA presiseres at dette bør vurderes for personer med et nedsatt immunsystem, og peker på viktigheten mellom å skille mellom boosterdose for personer med normalt immunsystem og boosterdose til personer med nedsatt immunsystem.

Powered by Labrador CMS