VAKSINER: EU har bestilt ytterligere 100 millioner vaksine-doser av Pfizer og BioNTech sin covid-19-vaksine. EMA vurderer nå kvaliteten til AstraZenecas covid-19-vaksine. Foto: Getty Images

Foto:

EU bestiller ytterligere 100 millioner vaksine-doser

Covid-19-vaksiner: EU bestiller flere doser av covid-19-vaksine. EMA-oppdatering av «rolling review» av AstraZeneca og Universitetet i Oxford sin covid-19-vaksine, og Russland forsyner Bolivia med vaksine.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

EU har benyttet seg av sin opsjon i avtalen fra 11. november om å kjøpe ytterligere 100 millioner doser.

– Vi er fortsatt forpliktet til å handle så raskt og trygt som mulig for å bringe denne vaksinen til flere mennesker i Europa, ettersom det dødelige viruset fortsetter å spre seg i en alarmerende hastighet, uttaler Albert Bourla, styreleder og administrerende direktør i Pfizer, i en pressemelding.

Totalt har EU nå bestilt 300 millioner doser av vaksinen som skal fordeles på 27 medlemsland i 2021.

– I samarbeid med EU-kommisjonen, medlemsland og helsepersonell, vil vi kunne nå til sammen 150 millioner europeere over hele kontinentet, uttaler Bourla.

EMA-oppdatering om «rolling review»

European Medicines Agency (EMA) skriver i en pressemelding om «rolling review» av AstraZeneca og Universitetet i Oxford sin covid-19-vaksine, at så langt har bevis for sikkerhet og effekt fra en samlet analyse av midlertidige kliniske data fra fire pågående studier i Storbritannia, Brasil og Sør-Afrika, blitt vurdert.

Steinar Madsen, fagdirektør i Statens legemiddelverk uttalte til Dagens Medisin vedrørende Storbritannias krise-autorisasjon av vaksinen, at det ikke vil ha noe å si for EMA sin vurdering.

– Ikke direkte. Storbritannia går nå ut av EU og vil fremover gjøre egne legemiddelvurderinger. Det har foreløpig ikke kommet søknad for godkjenning fra AstraZeneca, men det er en løpende vurdering av den som det er for flere vaksiner. 

Legemiddelmyndigheten skriver at den siste kliniske pakken ble mottatt den 21. desember og vurderes nå. Komiteen for humane legemidler (CHMP) i EMA, har allerede vurdert data fra laboratoriestudier (ikke-kliniske data) og vurderer for tiden data om vaksinens kvalitet, om dens ingredienser og måten den er produsert på.

Ytterligere informasjon om fra pågående kliniske studier forventes i januar skriver legemiddelmyndigheten i pressemeldingen. Det forventes også midlertidige data fra en studie som pågår i USA i første kvartal av 2021.

Russland forsyner Bolivia med vaksine

Russland skal forsyne Bolivia med 2,6 millioner doser av den russiske covid-19-vaksinen Sputnik V. Det er det russiske investeringsfondet the Russian Direct Investment Fond (RDIF) og Bolivias helsemyndigheter som har inngått en avtale om forsyningen. 

Avtalen vil muliggjøre vaksinering av 20 prosent av Bolivias befolkning. Det skriver det farmasøytiske nyhetsnettstedet the Pharma Letter.

Powered by Labrador CMS