LANDSMØTE: Arbeiderpartiets Cecilie Myrseth vil stramme grepet om private helsetilbydere. Foto: Hanna Johre / NTB
LANDSMØTE: Arbeiderpartiets Cecilie Myrseth vil stramme grepet om private helsetilbydere. Foto: Hanna Johre / NTB

Ap strammer grepet rundt private helsetjenester: – Trenger en nødbrems

Arbeiderpartiet vedtok lørdag at de vil ha en godkjenningsordning for private helsetjenester – og at det innføres avgift for privat helseforsikring.

Publisert

– Vi trenger en nødbrems for privatisering der private tilbud truer vår felles helsetjeneste, sier stortingsrepresentant Cecilie Myrseth i Arbeiderpartiet.

I en uttalelse som ble vedtatt på Arbeiderpartiets landsmøte lørdag, foreslås det innstramminger som kan få konsekvenser for tilbydere av private helsetjenester.

Arbeiderpartiet vil:

* Regulere det private helsemarkedet strengere gjennom en omsetningsavgift på helseforsikringer

* Få på plass en godkjenningsordning for etablering av privatfinansierte helsetjenester når slike etableringer svekker nødvendig tilgang på helsepersonell i den offentlige helsetjene

Refser Høyre

Det er Myrseth som har jobbet for forslaget.

Da hun gikk på talerstolen på landsmøtet fredag, refset hun helsepolitikken Høyre førte da de styrte regjeringskontorene.

– Høyre brukte regjeringsmakta til å åpne døra på vidt gap for privatisering i helsevesenet, og satt stille og så på at kapasiteten ble utfordret i det offentlige. Det samme ønsker de å gjøre i mange kommuner. Nå må det ryddes opp, sier hun.

«Den norske spleisen»

Myrseth mener at den eneste helseforsikringen vi trenger, betaler vi gjennom skatt.

– Det er den norske spleisen som gjør at naboen, ungene i klassen, og alle får helsehjelp uavhengig av pengeboken og hvor du bor. På venterommet og akutten er vi alle like, sier hun.

– De som trenger hudlege, må vente lenge fordi vi mangler hudleger. Har du penger kan du ordne deg privat. De som kan betale, går foran i køen. Det kan vi ikke sitte å se på.

Sykepleierforbundet kritisk

Lill Sverresdatter Larsen, lederen for Norsk Sykepleierforbund, er kritisk til Ap-vedtaket.

– Utfordringene med bemanning i helsesektoren kan og bør løses på andre måter enn å gi vetorett mot å etablere privat virksomhet, sier Lill Sverresdatter Larsen til NRK.

Larsen påpeker at 17.000 sykepleiere ifølge SSB jobber helt utenfor helsetjenesten. Det er det største problemet, mener hun.

Hun sier at hun kjenner til at private aktører tilbyr lønn, arbeidstidsordninger og andre goder som oppleves som mer attraktivt enn hva som blir tilbudt i det offentlige. Svaret er å tilby tilstrekkelig lønn i det offentlige, mener lederen av sykepleierforbundet.

Arbeiderpartiet vedtok også at partiet vil:

* Erstatte dagens innsatsstyrte finansiering med en toppfinansieringsordning og øke grunnfinansieringen.

* Gjøre helseforetakene i stand til å bygge sykehus som er store nok uten at de må spare opp egenkapital først, gjennom endringer i modellen for finansiering av investeringer.

* Styrke den demokratiske medvirkningen i helseforetakene og styrke kommunenes rolle i møte med helseforetakene.

Powered by Labrador CMS