Bjørnar Allgots blogg

God jul?

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Bjørnar Allgot

Bjørnar Allgot har vært generalsekretær i Diabetesforbundet siden 1992. Han er utdannet lærer med videreutdanning i organisasjonsutvikling og personaladministrasjon. Han er blant annet styreleder i Extrastiftelsen, leder i kontaktforum for brukere av helsetjenesten i HoD og har vært visepresident i den internasjonale diabetesføderasjonen. Han var sentral i etablering av Læring og mestringssentra i Norge.

Vi har samlet inn juleønsker fra personer med diabetes, og de ønsker seg trygghet. Moderne diabetesteknologi og hjelpemidler kan gi dem det. Kan helseministeren?

Innovative hjelpemidler blir sittende fast i byråkratiet i flere år, og Norge fremstår som en fossil når det gjelder behandlingsmetoder for diabetes sammenlignet med andre vestlige land.

Å regulere blodsukkeret er avgjørende for å leve godt med diabetes. Likevel er det belastende – særlig for barn og unge – å stikke seg til blods opp mot 15 ganger i døgnet. Glukosemålesystemene FreeStyle Libre og Dexcom G5 har gjort hverdagen til mange mye lettere, da det måler ved hjelp av en skanner og sensor på armen. 

Norge står utenfor
Over en halv million personer med diabetes verden over, har fått en tryggere hverdag med høyere livskvalitet på grunn av dette apparatet. Men ikke i Norge.

Saken har vært en kasteball på Stortinget i et par år nå med både Bestillerforum og Kunnskapssenteret som viktige aktører i saken. Problemet er bare at det aldri fattes noen beslutning om hvorvidt FreeStyle Libre kommer på refusjon eller ikke. Dermed er dette foreløpig et apparat for de rike og ingen andre, her til lands.

Er det dette som er pasientenes helsetjeneste?

Lytt til brukerne
Denne uken sendte Diabetesforbundet et julekort til helseministeren, med juleønsker fra alle våre følgere på Facebook. Vi fikk inn 465 ønsker på 48 timer, ikke bare fra de som har diabetes, men fra foreldre, søsken, venner og helsepersonell. Det var mange rørende historier om hvordan det er å leve med diabetes, både som pårørende og for den som har det. Men én rød tråd var den utryggheten mange opplever ved å sove alene på grunn av frykt for føling om natten. Barn tør ikke sove over hos venner. Venner tør ikke la de overnatte. Voksne som bor alene tør ikke sove i egen leilighet, og overnatter hos foreldre, i en alder av 35+. Alle fortjener moderne diabetesteknologi, slik at blodsukkeret kan måles automatisk og varsles, om nødvendig, til pårørende. Det skaper enorm trygghet.

I ministerens hender
Det offentlige systemet er så langsomt at før utstyr rekker å bli godkjent, har det allerede kommet nye utgaver som er bedre og mer avansert. Om fem til ti år kommer alle med diabetes til å bruke sensorteknologi, og vi kommer til å riste på hodet av at vi måtte stikke oss i fingeren ti-femten ganger daglig.

Ballen ligger nå i Bent Høies hender. Nå må han sørge for at moderne blodsukkermåling blir tilgjengelig for alle. Dette er en revolusjon for behandlingen, og vi krever FreeStyle Libre på refusjon.

Les også:
Ønsker moderne blodsukkermåling for alle med diabetes

Powered by Labrador CMS