Elisabeth Kirkeng Andersens blogg

Hva bruker vi til å kommersialisere helseforskning, egentlig?

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Elisabeth Kirkeng Andersen

Elisabeth Kirkeng Andersen er kommunikasjonssjef i Oslo Cancer Cluster. Hun er utdannet biolog og journalist. Andersen har tidligere jobbet som forskningsjournalist og har også vært kommunikasjonsrådgiver for både Forskningsrådet og Innovasjon Norge.


«Money, money, money. Must be funny. In the rich man's world.»
I disse budsjett-tider er det både hyggelig og litt frustrerende å se de politiske partiene slå hverandre i hodet med ideer til hvordan få mer innovasjon i Norge. Hyggelig – fordi det absolutt er nødvendig. Frustrerende, fordi mens vi prater og diskuterer – så er det det noen som ikke greier seg fordi de ikke har penger til å forfølge ideen sin hele veien til markedet. På grunn av kapitalmangel.
I dag la Venstre fram sitt alternative budsjett der de setter av 201 millioner kroner til såkornfond. Dette er en forlengelse av forrige regjerings etablering av seks såkornfond. Imidlertid rakk de bare å finansiere opp to stykker. Sarsia Seed som fokuserer på bioteknologi og helse fikk ikke tilsagn. Forhåpentligvis kan Venstre får presset regjeringspartiene i budsjettforhandlingene til å gå for dette. Denne kapitalen er sårt tiltrengt for å få mer innovasjon fra helseforskning.
Men det er ikke bare Venstre som er ute og flørter med oppstartsselskapene. Forrige uke lanserte Jonas Gahr Støre forslag til et «akseleratorprogram» der en krone fra det private utløser en krone fra staten. Programmet rettes inn som et tiltak mellom etablerertilskudd og såkornfase. Det er vel og bra og ikke minst høyst nødvendig. Musikk i våre ører er også at dette skal knyttes til klynger, inkubatorer og TTO-er. Det er supert – det er disse miljøene som har kompetanse til å treffe riktig. Oslo Cancer Cluster tar gjerne tak i dette – og det vet jeg at Inven2 og mange andre aktører innen helseinnovasjon også gjør.
Regjeringen på sin side har styrket både Forny og BIA i sitt budsjettforslag – og det er kjempebra. MEN. Det er et stort men her. Litt her og litt der monner ikke mye i lengden. Det er som Leif Rune Skymoen i Nansen Neuroscience Network sa på speed-date med Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge: «Vi trenger muskler og vi må satse på helseinnovasjon nå».
Hvorfor? Fordi vi i Norge årlig har 228 milliarder i helseutgifter ifølge SSB. Samtidig investerer vi 8 milliarder i helseforskning hvert år. Det har vi gjort over mange år. Noe som bærer frukter. Det har nylig gitt to hjerneforskere ved NTNU en Nobelpris, og et veldig kompetent kreftforskningsmiljø.
Imidlertid har Norge over lang tid blitt kritisert i en rekke analyser og rapporter på at vi ikke er flinke nok til å kommersialisere denne forskningen. Det vil si:
1) Få den omgjort til en ide som kan brukes til å behandle pasienter.
2) Bygge næringsindustri som høster av investeringen i forskning og utløser arbeidsplasser og bygger en helseindustri.

At vi ikke er flinke nok til dette er imidlertid ikke overraskende i det hele tatt. Norge har jo ikke gjort mye for å ta ideen fra forskernes hoder over til pasientbehandling. Vi har ingen strategi for dette og per i dag så finnes det ingen oversikt over hva som brukes til å kommersialisere helseforskning: Situasjonen er faktisk slik at INGEN har oversikt over virkemidlene i verdikjeden fra ide til produkt på markedet – dermed er det heller ingen som gjør analyser på effekt av de tiltakene som finnes, og eventuelt hva som kunne ha gitt enda bedre gevinst.
Oslo Cancer Cluster sammen med Nansen Neuroscience Nettverk prøver nå å lage denne oversikten og finne ut nøyaktig hvor mange millioner som brukes til kommersialisering innen helse. Vi mener det er viktig å fakta på bordet. Det betyr ikke at de ovenstående innspillene fra de ulike politiske partiene ikke er bra. Antageligvis så trenger vi dem alle, for å ta igjen tidligere tiders forsømmelse.
Med ønske om en fin uke.

Powered by Labrador CMS