STORM I ET VANNGLASS: Overlege Fredrik Schjesvold mener saken om CUP er «som en storm i et vannglass» og håper at saken nå løser seg.

Foto: Vidar Sandnes

Ny avtale kan åpne for at flere får tilgang til nye legemidler

Mandag skal Beslutningsforum for nye metoder behandle et forslag om nye vilkår for såkalt «compassionate use» i sykehusene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

HÅPEFULL: Inge Johansen i Legemiddelindustrien (LMI) håper at Beslutningsforum lander på en revidering av vilkårene for CUP. Foto: Vidar Sandnes

Siden 2018 har sykehus og industri kranglet om tilgang til såkalte «compassionate use»-programmer. Dagens Medisin omtalte i april at partene var i samtaler og at en ny avtale var på trappene.

Av sakslisten for Beslutningsforums siste møte før sommeren fremgår det at revidering av vilkår for avtaler om «compassionate use» for legemidler til kortvarig bruk blir tema på møtet førstkommende mandag.

Satte foten ned

«Compassionate use»-ordningen innebærer at alvorlig syke pasienter uten andre behandlingsalternativer, kan få prøve ut lovende legemidler før de har fått markedsføringstillatelse (MT).

Tidligere var det vanlig at behandlende lege tok kontakt med produsenten av det aktuelle legemiddelet, og at legemiddelet ble tilbudt gratis frem til MT forelå. Da måtte sykehusene betale listepris, hvilket medførte uforutsigbare og høye utgifter for sykehusene.

For tre år siden satte sykehusene foten ned og krevde at legemiddelselskapene måtte gå med på en standardavtale som innebærer at de må dekke alle kostnader.

Etter en fastlåst situasjon i flere år, har det den siste tiden vært dialog mellom sykehusene og industrien om vilkårene i denne avtalen.

– Veldig spente

Seniorrådgiver Inge Johansen ønsker ikke å gå inn på hva arbeidsgruppen, med representanter fra sykehusene og industrien, som har hatt samtaler om standardavtalen har kommet frem til.  

– Vi er veldig spente og håpefulle når det gjelder saken som skal behandles på mandag, men jeg kan ikke kommentere så mye mer enn det nå, sier seniorrådgiver Inge Johansen i Legemiddelindustrien (LMI), som legger til:

– Vi er fornøyde med at RHF-ene har vist tegn til å komme oss i møte.

Håper på endring

Kreftleger har vært bekymret over mangelen på tilgang til effektive medisiner til pasientene.

Fredrik Schjesvold som leder Oslo myelomatosesenter, var en av legene som i fjor sommer rettet krass kritikk mot sykehusenes håndtering av saken i et debattinnlegg i Aftenposten.

– Jeg håper de har tatt til vettet, sier overlegen om den forestående behandlingen av saken.

– Å ikke gi kreftpasienter en gratis behandling som gir dem noen måneder ekstra å leve, er idioti. Det er mange pasienter som har mistet tilgang til aktuelle medikamenter, så jeg håper at de nå har kommet frem til en avtale. Når saken kommer opp i Beslutningsforum, så vil jeg anta at det ordner seg.

Ulike behandlinger

Schjesvold sier at han har forståelse for at sykehusene synes det har vært krevende å forholde seg til avtaler om behandlinger som pasienter skal få hele livet, og som sykehusene må overta finansieringen av når medikamentene kommer på markedet.

– Men det er ikke den type behandling vi snakker om her. Det er også slik at flere slike avtaler innebærer at pasienten kan få behandlingen gratis videre.

Et CUP-program ble for noen år tilbake benyttet til å tilby det svært dyre legemiddelet nusinersen (Spinraza) gratis i en periode til en liten gruppe barn. Behandlingen er livsvarig for barna.

Saken som nå skal behandles i Beslutningsforum gjelder kortvarige behandlinger.

Anslår mellom 50 og 100 pasienter

Schjesvold mener at uenighetene om CUP er «som en storm i et vannglass» og viser til at ordningen kun vil være aktuell for et begrenset antall pasienter.

På spørsmål om hvor mange pasienter som kan være aktuelle for behandling gjennom CUP, svarer Schjesvold:

– Det er veldig varierende hvor mange medikamenter som er aktuelle, og jeg kjenner bare til mulighetene innen en sykdom, myelomatose. For noen år siden var det snakk om rundt 20 norske pasienter per medikament. Det var også slik at noen brukte denne muligheten i stor grad, og andre i liten grad. Hvis man får nye regler vil det nok bli mer lik bruk. Skulle jeg gjettet, ville jeg sagt at det blir mellom 50 og 100 pasienter i året.

Har benyttet private

Noen pasienter har fått tilgang til compassionate use-programmer via private aktører.

Schjesvold viser til at medieomtalen av kreftpasient og filmprodusent Terje Kristiansen, som har fått behandling hos den private aktøren Aleris. Kristiansen har fått legemiddelet gratis, men måttet betale for behandlingen.

– Hvis det kommer en ny avtale, vil han kunne få resten av behandlingen på et offentlig sykehus og slippe å bruke mer penger på behandlingen, sier Schjesvold.

– Men først og fremst vil dette gi en stor gevinst for fremtidige pasienter.

Vil ikke ha «byråkratiske stengsler»

Dersom det nå blir en enighet mellom sykehusene og industrien, så håper Schjesvold på at det samtidig blir enklere for legene å få på plass behandling for sine pasienter.

– Det er viktig å ikke bygge for mange byråkratiske stengsler. Dette er et alternativ for pasienter som i praksis ikke har andre muligheter og med en sykdom som utvikler seg raskt. Erfaringen med de få avtalene som har vært inngått de siste årene, er at det har krevd å gå gjennom en lang godkjenningsprosess hos Statens legemiddelverk, sier overlegen.

– Jeg vet at mange sykehusleger har tenkt at de ikke har tid til det. Så jeg håper at man kan gå tilbake til at man kan bruke compassionate use-programmer uten å måtte gå via Legemiddelverket.

Schjesvold oppfordrer samtidig sine kolleger til å bruke ordningen.

– Det er også viktig at sykehuslegene tar dette i bruk, hvis det åpner seg flere muligheter.

Vil ikke kommentere før møtet

Dagens Medisin har rettet en henvendelse til Beslutningsforum med spørsmål om saken som skal behandles på mandag. Kommunikasjonsavdelingen i Helse Vest svarer at Inger Cathrine Bryne vil kommentere saken i etterkant av møtet.

Beslutningsforum skal ta, i tillegg til «compassionate use»-saken, ta stilling til elleve behandlinger og en alternativ prisavtale på sitt siste møte før sommeren.

Powered by Labrador CMS