BESLUTNINGSFORUM: Cathrine M. Lofthus er leder for Beslutningsforum for nye metoder, som består av de fire direktørene i de regionale helseforetakene, samt observatør fra de regionale brukerutvalgene. Det er Beslutningsforum som avgjør hvilke nye metoder og behandlinger som kan tas i bruk i spesialisthelsetjenesten. Arkivfoto

Foto:

Gir grønt lys for flere nye behandlinger i det offentlige

I mandagens møte tok Beslutningsforum stilling til ti nye behandlingsmetoder som er foreslått tilbudt i det offentlige helsevesenet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Hyperbar oksygenbehandling (HBO) er et mulig behandlingsalternativ for personer med kronisk strålecystitt - stråleskader i bekkenområdet - etter kreftbehandling i underlivet.

Denne behandlingen innebærer at pasienten puster inn rent oksygen under forhøyet lufttrykk i et trykkammer. Behandlingen varer gjerne i 90 til 120 minutter, og gis fem til syv ganger i uken, totalt 30 til 40 behandlinger.

Mandag sa Beslutningsforum ja til at denne metoden kan brukes ved behandling av kronisk strålecystitt. Dette skal fortrinnsvis skje innenfor en pågående klinisk studie, heter det i avgjørelsen.

Følgende metoder fikk også ja fra Beslutningsforum:
Det følger med betingelser og kriterier for at de ulike behandlingene kan tilbys i det offentlige. Les hele protokollen her.

  • Avelumab (Bavencio) til andrelinjebehandling av metastatisk merkelcellekarsinom, som er en aggressiv form for hudkreft. Sykdommen er sjelden.
  • Baricitinib (Olumiant) til behandling av alvorlig atopisk dermatitt (eksem) hos voksne som er aktuelle for systemisk behandling.
  • Treosulfan (Trecondi) i kombinasjon med fludarabin til forbehandling (kondisjonering) før allogen hematopoetisk stamcelletransplantasjon (allo HSCT) - altså mottak av stamceller fra en annen person - hos voksne pasienter med malign eller ikkemalign sykdom, og hos pediatriske pasienter eldre enn én måned med malign sykdom.
  • Zanamivir (Dectova) til behandling av pasienter i sykehus med alvorlig influensa A eller B-infeksjon.
  • Sekukinumab (Cosentyx) til behandling av moderat til alvorlig plakkpsoriasis hos barn og ungdom fra seks år som er aktuelle for systemisk behandling.
  • Lorlatinib (Lorviqua) til ALK-positiv avansert ikke-småcellet lungekreft (NSCLC) i andre – eller senere behandlingslinjer.
  • Humant fibrinogen og humant trombin (VeraSeal) for å oppnå lokal stans av blødning (hemostase) under kirurgi

To behandlinger fikk nei i mandagens møte:

  • Tafamidis (Vyndaqel) til behandling av voksne pasienter med transtyretinamyloidose og kardiomyopati (ATTR-CM). ATTR-CM er en underdiagnostisert sykdom, ifølge metodevurderingen fra Statens legemiddelverk.

Det er vanskelig å anslå pasientgrunnlag i Norge, men det er grunn til å anta at antallet ligger mellom 400 og noen tusen pasienter i år fem. Pasientanslagene er usikre og er basert på anslag fra firma, klinikere, forekomst med økende pasientalder, mulig økt diagnostisering kommende år, blant annet.

  • Talazoparib (Talzenna) til behandling av voksne pasienter med kimcelle BRCA1/2-mutasjoner som har HER2-negativ lokalavansert eller metastatisk brystkreft
Powered by Labrador CMS