Benbrudd på vent i Trondheim
I Trondheim behandles ikke brudd på legevakten etter klokken ni om kvelden.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
TRONDHEIM: Fra 1. mai i år ble det bestemt at skadepoliklinikken ved St. Olavs Hospital i Trondheim stenger klokken elleve om kvelden.
Legene som jobber ved legevakten, er frustrert over manglende kapasitet og infrastruktur. Kommuneoverlegen mener legene kan ha godt av å friske opp ferdighetene sine på småskader og benbrudd.
- Tiden det tar fra man ankommer legevakten til man får tatt røntgen, kan bli lang. Før man har fått svar på prøvene, kan det hende skadepoliklinikken har stengt for kvelden, sier Nils Ivar Leerand, fastlege og universitetslektor ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim.
Stengte dører
Leerand har ved flere anledninger måtte sende hjem pasienter fra legevakten etter at de har fått påvist benbrudd.
Fordelingen mellom sykehuset og kommunen er slik at har man brukket noe, er det sykehuset som skal behandle pasienten. Har man slått eller forstuet en kroppsdel, skal fastlege ta seg av behandlingen. - Man kan sende pasienten videre til akuttmottaket etter kokken 23:00, slik at vakthavende lege ved ortopedisk avdeling kommer dit. Problemet er at ortopeden ikke liker å få slike oppdrag på natten ettersom skadepoliklinikken ble stengt på denne tiden av døgnet. Det finnes heller ikke utstyr til å gipse pasienten ved akuttmottaket, sier Leraand.
Et av flere problemer ved de nye lokalene til St. Olavs Hospital er stengte dører. Der man før, ved den gamle legevakten, kunne trille eller gå for egen maskin bort til røntgenavdelingen, må pasientene i dag vente på at en vekter skal ta dem forbi låste dører og etasjer.
Vil heve legeferdighetene
Kommuneoverlege Leif E. Muruvik Vonen erkjenner at tilbudet til Sør-Trøndelags befolkning har blitt dårligere, men at dagens drift fortsatt er forsvarlig med tanke på helsekonsekvensene.
- Kompliserte benbrudd vil bli behandlet som før. Jeg tror at en av de tingene vi kan bli bedre på, er å heve kompetansen til allmennlegene - og de legene som jobber fast ved legevakten. Flere leger kunne nok ha godt av å friske opp ferdighetene sine på småskader og beinbrudd, sier Vonen.
Kommuneoverlegen sier til Dagens Medisin at den eneste endringen som er gjort på bemanningen om natten, er at den ene sykepleieren som var på vakt ved skadepoliklinikken, har blitt fjernet.
Ikke enig
Fastlege Nils Ivar Leerand er?uenig med kommuneoverlegen. Han refererer til avtalen kommunen har med St. Olavs Hospital om at alle bruddskader tilfaller sykehuset, og at kommunen ikke bør akseptere å ta på seg oppgaver fra ortopedisk avdeling.
- Jeg kan si meg enig i at noen allmennleger kan ha godt av en oppfriskning på bruddskader, men jeg er ikke så sikker på om pasienten vil ha så godt av det, sier Leerand.
Ingen endring før 2015
Det kan hende kommunen vil prøve å finne en annen plassering til legevakten, men dette er ikke noe som kommer til å skje i umiddelbar fremtid. - Vi har tegnet en leiekontrakt med sykehuset på fem år, så en eventuell flytting av legevakten før dette er uaktuelt. Til høsten vil vi utarbeide en kvalitetsstandard i samarbeid med legene som jobber ved legevakten, sier Vonen.
Nils Ivar Leraand tror utarbeidingen av en kvalitetsstandard vil se bra ut på papiret, men at den ikke vil ha noen effekt på behandlingstilbudet som Trondheims befolkning får.
- Jeg mener en umiddelbar og god løsning på de problemene vi ser i dag, vil være å få gjeninnsatt sykepleierstillingen som forsvant ved skadepoliklinisk avdeling på natten. En erfaren sykepleier som er vant med bruddskader, er noe vi vet fungerer, sier Leraand.
Fremgangsmåten
Følgende pasienter kanaliseres til Skadepoliklinikken. Når Skadepoliklinikken er stengt (23:00-08:00), skal disse pasientene tildeles timeavtale neste dag. Ved tvil konfereres det med vakthavende ortoped.
Brudd:
- Udislokerte eller lite dislokerte ekstremitetsbrudd.
- Isolerte brudd i carpus/metacarp/phalang.
- Isolerte brudd i fotrot/matatars/phalang.
Infeksjoner:
- Postoperative infeksjoner uten allmennsymptomer.
- Proteseinfeksjoner uten allmennsymptomer.
- Abscesser som krever drenasje, uten allmennsymptomer.
Bløtdelsskader:
- Leddistorsjoner - (inkludert låst kne).
- Muskel- og senerupturer.
- Muskel- og bløtdelskontusjoner.
- Flis og fremmedlegeme (ekstrafacielt).
Kilder:
St. Olavs Hospital og Trondheim kommune
Dagens Medisin 11/10