OPPDAGET: Utbruddet ble først oppdaget i november 2021 på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Foto: Arkiv

OPPDAGET: Utbruddet ble først oppdaget i november 2021 på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

Foto: Arkiv

Utbrudd av Pseudomonas i sykehus

Folkehelseinstituttet melder at det fortsatt pågår utbrudd med bakterien Pseudomonas aeruginosa i flere sykehus i Norge.

Det er hittil varslet om over 160 smittetilfeller som omfatter 28 sykehus i alle fire helseregioner. Folkehelseinstituttet (FHI) skriver at de koordinerer en utbruddsgruppe med fagpersoner fra alle helseregioner som arbeider systematisk for å få en best mulig oversikt over situasjonen og begrense utbruddet.

Utbruddet ble først oppdaget i november 2021 på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

Pseudomonas aeruginosa er en bakterie som er vanlig i tarmen, men er en viktig årsak til opportuniske infeksjoner hos mennesker. Den kan finnes i infiserte sår og gjør da at pusset får en blågrønn farge og karakteristisk lukt. Den kan forårsake alvorlige infeksjoner, spesielt ved brannskader og cystisk fibrose, og er meget motstandsdyktig mot antibiotika, ifølge Store medisinske leksikon. FHI skriver at den sjeldent forårsaker sykdom hos friske personer.

– Det er sannsynligvis en kombinasjon av smitte mellom personer og mellom personer og miljø. Derfor leter vi også etter en mulig felles smittekilde som medisinsk utstyr eller andre produkter, uttaler overlege Kirsten Gravningen ved FHI.

FHI skriver at hvert smittetilfelle gjennomgås nøye, og informasjonen sammenstilles og analyseres. Helgenomanalyser av bakterien har vist at utbruddsstammen ikke tidligere er beskrevet i Norge eller i andre land.

Powered by Labrador CMS