Bakevarer kan gi reaksjon hos peanøttallergikere

Personer med peanøttallergi kan risikere alvorlig allergireaksjon hvis de spiser bakevarer tilsatt lupinmel.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

De siste to årene har det norske Matallergiregisteret fått innmeldt ti tilfeller der personer med peanøttallergi har meldt om en alvorlig allergisk reaksjon etter å ha spist mat med lupinmel. Dette melet tilsettes som oftest i bakevarer som pølsebrød eller hveteboller, og brukes for å forbedre ernæringsverdien og bakeegenskapene. Legene må informere
- Vi vet med sikkerhet at åtte av de ti tilfellene som er meldt til registret, har spist mat tilsatt lupinprotein, forteller forsker og dr.philos. Eliann Egaas ved Veterinærinstituttet. Omkring syv av ti peanøttallergikere vil ha utslag i serum på tester for lupinprotein. - Det behøver imidlertid ikke bety at alle disse vil få en allergisk reaksjon hvis de spiser mat med lupinmel, men det er likevel viktig at legene kjenner til risikoen og informerer pasienter med peanøttallergi, sier Egaas. I utlandet er det meldt et dødsfall hos en peanøttallergiker som hadde spist paté med lupinprotein. Ettersom andre land ikke har tilsvarende melderegister som Norge har, er det imidlertid få som har oversikt over nasjonal bruk eller reaksjoner på lupinmel. Forskerne ved Veterinærinstituttet er de første som har utviklet en metode som kan påvise lupinprotein i matvarer. - Vi har levert antistoff til kolleger i flere andre andre land, slik at myndighetene der kan få den nødvendige oversikten, forteller forsker Christiane K. Fæste. EU-registrering?
Nå holder Mattilsynet på å finne ut om tilsetting av lupinmel utgjør en så stor helserisiko at dette bør meldes til EU som et allergen som skal nevnes spesielt i varedeklarasjonen, forteller Egaas. - Det er ikke ofte at det registreres dødsfall i Norge forårsaket av matallergi, men vi har hatt tilfeller her hjemme hvor peanøttallergikere har spist pølsebrød og blitt akuttinnlagt på sykehus med pusteproblemer. Må merkes
- Bør bruken av lupinmel forbys? - Nei, det er et godt alternativ til soya, men det er viktig med god merking og at produksjonsbedrifter har gode rutiner når det gjelder bruk av lupinmel. Vi vet om bedrifter som har fått andre produkter forurenset med lupin under produksjonen. Merking av bare noen produkter kan gi allergikerne falsk trygghet. Mange av produktene tilsatt lupinmel selges enkeltvis over disk som rosinboller eller pølse med brød. Da mangler deklarasjonen uansett, sier Egaas. Hun viser til at det selges også store kvanta med brød, importert som halvfabrikata fra Frankrike og Italia. Slike produkter ferdigstekes i butikk og blir solgt som ferskvare uten varedeklarasjon. - Det er registrert ett tilfelle av alvorlig matallergisk reaksjon på slikt brød, men vi trenger en systematisk undersøkelse av bruken av lupin i varer på det norske markedet, sier Eliann Egaas.
Opphav:
Lupin og matallergi - Lupin tilhører belgfruktfamilien, i likhet med peanøtter, soya, erter og brekkbønner. Peanøttallergikere kan derfor reagere med livstruende allergisk reaksjon på lupinprotein. - Lupinmel fra søtlupin brukes i EU-land og Norge som såkalt bakeevneforsterker i matvarer, fortrinnsvis i bakevarer, pasta og pølser. - I 1998 godkjente EU bruk av inntil ti prosent lupinmel i matvarer. - I Norge er det påvist lupinmel i pølsebrød og hveteboller. - Forskere ved Veterinærinstituttet har utviklet en metode som kan påvise lupinprotein i matvarer, men det mangler en systematisk undersøkelse på bruken av lupin i mat på det norske markedet. Kilde: Forsker Eliann Egaas, Veterinærinstituttet

Lungebilag, Dagens Medisin 04/05

Lisbeth Nilsen

Powered by Labrador CMS