Skjelettmetastaser kan kreve mindre legemiddel

Kvinner med brystkreft med spredning til skjelettet fikk samme effekt når de brukte legemiddelet zoledronsyre sjeldnere.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO, ASCO 2014: Det er dokumentert at 4 mg. av legemiddelet zoledronsyre (Zometa) hver fjerde uke reduserer risikoen for brudd og andre komplikasjoner hos pasienter med brystkreft som har metastaser som har spredt seg til skjelettet.

Behandlingen er utbredt, men det har likevel ikke fantes evidensbaserte retningslinjer for hvordan behandlingen skal følges opp etter ett år.

Hver tredje måned
I en ny studie
som presenteres på kreftkongressen ASCO, har forskere fra MD Anderson Cancer Center i Texas fulgt 403 brystkreft-pasienter som enten har fått zoledronsyre hver måned eller hver tredje måned i ett år.

Kvinnene hadde tidligere blitt behandlet med legemiddelet hver fjerde uke i cirka ett år.

Det var små forskjeller i skjelettrelaterte-hendelser, for eksempel frakturer, mellom de to gruppene. 22 prosent i gruppen som fikk behandling hver måned opplevde dette, sammenlignet med 23,2 prosent i gruppen som fikk medisinen oftere.

Det var ingen forskjeller i opplevelsen av smerter og bruk av smertestillende medikamenter.

Færre bivirkninger
Ifølge studien kan man etter ett år gå over til å gi zoledronsyre sjeldnere enn hver fjerde uke. Forskerne peker på at det var færre bivirkninger i gruppen som fikk legemiddelet sjeldnere.

I en pressemelding fra ASCO går det frem at studien gir mulighet for mindre hyppig bruk av legemiddelet, men det understrekes også at resultatene bør tolkes med forsiktighet på grunn av begrensninger i studiedesignet.

Powered by Labrador CMS