Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Kjøttkutt eller vegansk kost er et sunt og enkelt valg

Det er enkelt for leger å gi praktisk informasjon om hvordan man kan sette sammen et vegansk kosthold som er sunt og næringsrikt.

Publisert: 2022-09-24 — 13.59

Nina Johansen

Innlegg: Nina Johansen, master i samfunnsernæring, Physicians Association for Nutrition (PAN), Norge
Tanja Kalchenko, lege, PAN Norge

I 2022 HAR vi mer enn nok kunnskap for å si at et riktig sammensatt vegansk kosthold er både egnet i alle livsfaser og kan gi helsefordeler. Vegetarisk kosthold er bredt anerkjent av store fagmiljøer, og baseres på solid, oppsummert vitenskap

Tanja Kalchenko

Derfor er vi overrasket over at Tor Atle Rosness, som både er lege og seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet, spør om hva leger bør svare når pasienter ønsker svar på om vegansk kosthold er sunt.

LAVERE SYKDOMSRISIKO. I det følgende siterer vi ekspertuttalelsen om vegansk og vegetarisk kost ved Norges Ernæringsråd, publisert høsten 2021:

«Et vegetarisk kosthold (inkludert et vegansk kosthold) er forbundet med lavere risiko for kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdom, diabetes og overvekt, sammenlignet med et tradisjonelt kosthold. Personer med vegetarisk eller vegansk kosthold har ofte lavere nivåer av fettstoffer i blodet, lavere blodtrykk og har økt sannsynlighet for å leve lenger.»

Det er bredt anerkjent at kosthold med en del mindre kjøtt enn det er i norsk kosthold, er bra for både helsen og miljøet

BIDRA MED PRAKTISK INFO! Leger bør også gi praktisk informasjon om hvordan man kan sette sammen et vegansk kosthold som er sunt og næringsrikt.

Dette er enkelt. Helsedirektoratet har helt siden 2015 hatt gode nettsider om vegansk kosthold på helsenorge.no, med mange gode, praktiske råd, også for gravideammende, og barn i alle aldre. Kort oppsummert bør disse matvaregruppene til daglig inngå i kosten: belgvekster (bønner, linser, erter), grove kornvarer, grønnsaker, frukt, bær, nøtter, frø og planteoljer, og beriket plantemelk.

OPPDATERTE RÅD. Tidsskriftet for den norske legeforening publiserte i mai i år en artikkel med mange gode kilder: «Hvordan kan vegetar- og vegankost gjøres helsefremmende?» Også flere av nasjonale faglige retningslinjer er oppdatert med relevante råd.

Veganere behøver tilskudd av vitaminene B12 og D, og av jod. Dette gjelder dog ikke bare veganere. To rapporter fra Ernæringsrådet viser at flere og store befolkningsgrupper behøver tilskudd av både jod og vitamin D, som for eksempel tran.

Vitamin A, selen og omega-3 finnes det nok av i plantekost. Gravide og ammende veganere, samt barn under to år, behøver også tilskudd av marine omega-3 fettsyrer, fra algeoljer.

FÆRRE MILJØGIFTER. Vi er helt enige i hovedprinsippet om at sunn mat er den beste kilden til næringsstoffer. Risikovurdering ved Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) fra mai 2022 viser samtidig følgende: «Den norske befolkningen eksponeres i gjennomsnitt for mer dioksiner og dioksinlignende PCB fra mat enn tålegrensen». Og videre: «Matvaregruppene som bidrar mest, er fet fisk, melk og meieriprodukter, og kjøtt.» 

Derfor tenker vi at det å velge kosttilskudd som kilde til vitaminene D og B12, og jod, kan overveies hvis man vil få i seg mindre miljøgifter.

Videre er det bredt anerkjent, blant annet i Helsedirektoratets rapport «Bærekraftig kosthold – vurdering av de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv», og av Verdens helseorganisasjon (WHO), at kosthold med en del mindre kjøtt enn det er i norsk kosthold, er både bra for helsen og miljøet.

Vi vet derfor ikke hvorfor Rosness er i tvil. Selv om noen forskere personlig tror noe annet, er det oppsummert kunnskap vi bør basere våre råd til pasienter på.


Ingen oppgitte interessekonflikter


Dagens Medisin, fra Kronikk- og debattseksjonen i 11-utgaven

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!