Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Etablerer forskningssenter for Parkinsons sykdom i Bergen

Hovedmålet med senteret er å bedre diagnostisering og identifisering av undergrupper, og skreddersy behandling mot ulike varianter av sykdommen.

Publisert: 2022-03-10 — 14.00

Professor og overlege Charalampos Tzoulis ved Universitetet i Bergen (UiB) og Haukeland universitetssjukehus.

Foto: Eivind Senneset

Det er professor og overlege Charalampos Tzoulis ved Universitetet i Bergen (UiB) og Haukeland universitetssjukehus som skal lede senteret.

– For det første skal vi utvikle metoder for mer nøyaktig og tidlig diagnostisering av personer med Parkinson. Vår forskning tyder på at Parkinson ikke er én sykdom, men mange – og at det finnes undergrupper av pasienter med ulike sykdomsmekanismer, uttaler Tzoulis i en pressemelding.

Ved å identifisere undergruppene, og mekanismene som driver sykdommen i hver undergruppe, sier Tzoulis at man kan utvikle og teste skreddersydd behandling mot ulike sykdomsvarianter.

– Vi håper at den endelige leveransen vil være nye og banebrytende behandlinger som kan gjøre en tydelig forskjell for mennesker med Parkinsons sykdom, sier Tzoulis.

 

– Har stor tro på senteret
Generalsekretær i Norges Parkinsonsforbund, Britt Inger Skaanes, uttaler at det senter-etableringen er svært gode nyheter.

– Vi har stor tro på at etableringen av Norges første forskningssenter med fokus kun på Parkinsons sykdom vil ha stor betydning fremover for forskning, behandling og oppfølging av mennesker med Parkinsons sykdom og utgjøre en vesentlig forskjell.

Skaanes mener senteret vil være et viktig bidrag i arbeidet med å skape økt oppmerksomhet rundt sykdommen og involvere brukere og pårørende i nye behandlingsstudier og deltagelse i klinisk forskning.

 

Finansieres av UiB og K. G. Jebsen-stiftelsen
Senteret har et budsjett på 46 millioner kroner over de neste fem årene, hvorav stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen har bevilget 22,5 millioner kroner, i tillegg til midler UiB har satt av til forskning ved senteret.

– Det nye senteret bygger på samarbeid mellom sterke fagmiljøer ved Haukeland universitetssykehus og UiB, og er et kraftfullt spleiselag mellom institusjonene og stiftelsen. Senteret har ambisjoner om å levere ny banebrytende behandling – det setter standarden for arbeidet ved senteret og er gode nyheter for en pasientgruppe som i dag ikke har et godt behandlingstilbud, sier Sveinung Hole, daglig leder i K. G. Jebsen-stiftelsen.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!