Kronikere – en glemt gruppe i gjenåpningsrusen

Mens samfunnet igjen eksploderer i gledesrus over gjenåpningen, sitter en stor del av befolkningen og føler at de ikke er invitert. Kronikerne er barnet som ikke fikk invitasjon, mens resten av klassen gikk på fest.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Mette Engebretsen

Kronikk: Mette Engebretsen, leder for markedstilgang og samfunnskontakt i ‎Roche  Diagnostics Norge AS, Diabetes Care

DE SISTE SEKS månedene har vært litt av et skue, sett fra en kronikers side. Alle ventet på øyeblikket den 25. september i fjor, da daværende statsminister Erna Solberg (H) og helsestatsråd Bent Høie (H) erklærte Norge for gjenåpnet.

Det var et historisk øyeblikk. Noen trakk til og med paralleller til frigjøringsdagen.

ALT BLE TILLATT. Det ble en festdag. Nå var det lov å klemme, kysse, danse, kline, feste, stå tett i kø, la drikkebegre gå sin seiersgang i baren, gå på kino og konserter. Alt var lov. Etter nesten to år i isolasjon sto byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo med tårer i øynene og juble over at vi kom oss gjennom. Takket være folket. Takket være en formidabel dugnadsånd. Og Bent Høie syntes det var flott at one night stands endelig var lov.

Jubelbrølet gikk over det ganske land. Munnbind ble brent og hemninger ble kastet. Men for noen hørtes jubelbruset langt i det fjerne. Noen var nemlig ikke invitert med på den store gjenåpningsfesten!

Tenk litt over dette, helseminister Ingvild Kjerkol – og dere andre i regjeringen – nå som dere har senket guarden for å la viruset spre seg fritt

IKKE TRYGT FOR ALLE. Nå er vi der igjen. En ny regjering sto tilfreds på pressekonferansen den første dagen i februar 2022 og erklærte samfunnet for «delvis åpnet» for denne gang. Flere enn noen gang er smittet, men vi kan visst leve med smitten nå. Det er ikke lenger nødvendig å stoppe viruset. Det er nemlig ikke farlig nok. Sant nok for de fleste av oss. Men langt fra sannheten for personer som lever med kronisk sykdom.

Derfor var det noe vesentlig som manglet under pressekonferansen. Det ble ikke sagt et ord om de eldre og mennesker som lever med kronisk sykdom. De mest sårbare av oss. De som lever med kronisk sykdom, må fortsatt leve i isolasjon. De vet at covid-19 vil være livsfarlig for dem, spesielt hvis de selv etter tredje vaksinering ikke har påvist antistoffer.

COVID-ANGST. Usikkerheten rundt omikron gjør ikke saken noe bedre. Myndighetene lar kronikerne fortsatt leve i uvisse. Så Kjerkol: Hvordan bør kronikere nå leve i hverdagen? De som tidligere var selve grunnen for hele denne dugnaden. De som er mest sårbare for dette viruset. Nå blir de ikke nevnt med ett ord.

Bloggeren Elisabeth Karina Larsen Nordvik skriver dette i et innlegg på Levmeddiabetes.no:

https://levmeddiabetes.no/2021/12/covid-angst/

«Etter å ha levd så lenge med lite nettverk rundt meg, opplever jeg personlig etter gjenåpningen at jeg har en «covid-angst». En angst for å bli smittet, og en angst for å smitte andre. Jeg vet ikke hvordan min kropp vil reagere om jeg blir smittet, hvordan diabetesen min vil reagere.»

KORTVARIG GLEDESRUS. Nå er vi her igjen. Fortsatt med munnbind og 1-meteren, men nesten ingen andre tiltak. For alle som lever med kronisk sykdom har aldri samfunnet vært gjenåpnet. For dem har det aldri vært aktuelt å ta av seg munnbindet, klemme, kysse, ha besøk eller gå på arrangementer. For dem er livet akkurat slik det begynte da vi gikk i lockdown 15. mars 2020. Og hvor står vi da? Hvor langt har vi egentlig kommet?

Mens omikron sprer seg som ild i tørt gress skal vi samle oss på konserter, kino og teater. Fortsatt er ikke kronikerne nevnt. De som fortsatt ikke kan leve som normalt. Med smittetoppen som fortsatt ligger foran oss, er det sterkt kritikkverdig at verken regjeringen eller helsemyndigheter nevnte denne gruppen med et ord på pressekonferansen 1. februar. 

RISIKOFAKTOREN. Ifølge Helsedirektoratets beregninger i mars 2020 var minst 1,6 millioner nordmenn i risikogruppen for å utvikle alvorlig sykdom av koronaviruset.

I en ny oppdatert risikovurdering og modelleringsrapport om omikron-varianten fra Folkehelseinstituttet, skriver direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet (FHI): «Omikronvarianten gir betydelig mindre risiko enn deltavarianten for alvorlig sykdomsforløp hos de smittede, i alle fall hvis de er vaksinert. Uvaksinerte har mange ganger større risiko for alvorlig sykdomsforløp enn vaksinerte. Høy alder og underliggende sykdom øker risikoen.»

BEHOV FOR Å LEVE. «Jeg har behov for å «leve» igjen. Samtidig som jeg kan føle meg trygg som kronisk syk,» skriver Elisabeth Karina Larsen Nordvik videre i bloggen sin.

Tenk litt over det, Ingvild Kjerkol og dere andre i regjeringen, nå som dere har senket guarden for å la viruset spre seg fritt.

Det er ikke sikkert at alle overlever det.

Disclaimer: Roche Diagnostics Norge AS, Diabetes Care er en del av Roche-gruppen, som har mer enn 40 års erfaring med utvikling av medisinsk utstyr til egenkontroll og behandling av pasienter med diabetes. Selskapet har hovedkontor i Basel, Sveits og har rundt 92.000 ansatte i mer enn 100 land.

Powered by Labrador CMS