BEROLIGET: – Behandling av kreft, barn og psykiske og ruslidelser blir prioritert, sa helsesjefen på fredagens pressekonferanse.

Foto: Vidar Sandnes

Kjerkol bekrefter: Slik skal intensivkapasiteten styrkes

Smittetrykket bekymrer regjeringen. Nå bekrefter helsesjefen grep.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

På fredagens pressekonferanse om koronasituasjonen i landet, bekreftet helseminister, Ingvild Kjerkol, at det innføres flere tiltak for å få bukt med det økende smittetrykket i landet.

De som trenger hjelp, får hjelp
Det ble også understreket at intensivkapasiteten skal forsterkes.

– Flere sykehus opplever nå stort press og krevende arbeidsforhold, både på grunn av pasienter med covid-19 og andre infeksjoner. Syke og smittede ansatte og utskrivningsklare pasienter som ikke kommer seg videre, fører også til krevende forhold flere plasser, sa Kjerkol på pressekonferansen.

Helsesjefen var også klar på at de operasjonene som nå utsettes, er de som ikke medfører umiddelbar helsefare for pasientene.

– Men det er veldig viktig å si: Alle som trenger øyeblikkelig hjelp, får det. Behandling av kreft, barn og psykiske og ruslidelser blir prioritert.

Videre lovet hun å jobbe for å forbedre intensivkapasiteten, og kunne fortelle at helseregionen fikk i oppdrag å utdanne flere intensivsykepleiere. De skal opprette 100 nye stillinger.

– Håper vi slipper det
– Det er ting på gang, men det tar tid å utdanne flinke fagfolk. Vi er godt rustet når det kommer til utstyr. Tilgangen er god, og vi har mange flere respiratorer enn tidligere. Det viktigste vi gjør for å verne sykehusene og helsetjenestene, å hindre at mange blir smittet og at noen blir så syke at de trenger behandling.

Kommuner kan nå ta i bruk koronapass for å gi lettelser til fullvaksinerte, de som har testet negativt eller har gjennomgått covid-19.

Innreisekravene blir også skjerpet. Fra og med neste fredag, 26. november, må alle registrere seg før innreise til Norge. I tillegg gjeninnføres kravet om negativ test tatt før innreise.

Avslutningsvid oppfordret Kjerkol alle til å droppe håndhilsenen, men gå tilbake til den «smittevennelige» måten å hilse på. Hun gjentok også hvor viktig det er at man holder seg hjemme ved sykdom, noe «mange» velger å ikke gjøre i dag.

– Det kan i løpet av kort tid bety at vi må innføre strengere nasjonale tiltak. Jeg håper vi slipper det.

Hovedpunktene fra pressekonferansen:

  • Kommuner får tillatelse til å innføre koronasertifikat for personer over 16 år.
  • Det blir strengere innreisekontroll ved grensen. Alle må ha negativ test og registrere seg når de reiser inn, også nordmenn.
  • Ordningen med karantenehotell tas videre.
  • Kommunene oppfordres til å gi alle over 65 år oppfriskningsdose av vaksinen.
  • Folk oppfordres til å bli flinkere til å holde seg hjemme når de er syke.
Powered by Labrador CMS