Folkehelse i alt vi gjør

Utjevning av økonomiske og sosiale forskjeller er viktig for å fremme folkehelsen, og dette må det jobbes med i alle faser av livet. Jeg er derfor helt enig med Nasjonalforeningen i at det er helse i alt vi gjør.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Ingvild Kjerkol

Innlegg: Ingvild Kjerkol (Ap), helse- og omsorgsminister

I ET INTERVJU med Dagens Medisin 23. oktober er Mina Gerhardsen i Nasjonalforeningen for folkehelsen bekymret for at regjeringen ikke har folkehelse på agendaen. Jeg kan forsikre Gerhardsen om at folkehelseperspektivet – og forebygging – er gjennomgående viktige prioriteringer for regjeringen.

IKKE GLEMT. Jeg trakk frem fem kampsaker på helsefeltet da jeg ble intervjuet av Dagens Medisin. Dette betyr ikke at folkehelsefeltet er glemt. Folkehelse er en gjennomgående tematikk for regjeringen, og som det står i Hurdals-plattformen, må forebygging og helsefremmende arbeid skje på alle samfunnsområder.

Å utjevne økonomiske og sosiale forskjeller er viktig for å fremme den norske folkehelsen, og dette må det jobbes med i alle faser av livet.

Jeg er derfor helt enig med Nasjonalforeningen i at det er helse i alt vi gjør.

Det er viktig for meg å lytte til fagfolk, brukere og frivillige organisasjoner. Derfor inviterer jeg Nasjonalforeningen for folkehelsen til å diskutere dette fremover

TILRETTELEGGING. God folkehelse handler om et samfunn som legger til rette for rettferdig fordeling, god livskvalitet og helsefremmende levevaner for alle. Denne politikken må treffe folk der de lever sitt liv.

Det handler om alt fra fordelingspolitikk, skolemåltid og aktivitet i skolen og en styrking av helsestasjonene – til å forbedre informasjonsarbeidet og tilbudet innen seksuell og reproduktiv helse.

VIKTIGE TILTAK. Regjeringen har flere punkter vi vil følge opp på dette området, blant annet:

  • Gradvis innføre et daglig sunt, enkelt skolemåltid og daglig fysisk aktivitet i skolen.
  • Styrke samarbeidet mellom helsemyndighetene og matvarebransjen for å legge til rette for et sunnere kosthold.
  • Lage en strategi for å utjevne sosiale helseforskjeller og bekjempe ensomhet.
  • Videreføre en restriktiv tobakks- og alkoholpolitikk og opprettholde Vinmonopolets samfunnsrolle.
  • Gi frivillig sektor og idretten en viktig rolle i gjennomføringen av folkehelsetiltak.

SAMSPILL FOR FOLKEHELSE. Kunnskapsministeren vil være en viktig samarbeidspartner på dette feltet, og Tonje Brenna og jeg ser frem til å ta fatt på dette viktige arbeidet sammen.

Som jeg har sagt tidligere, vil jeg som helseminister opptre med to ører og én munn. Det er viktig for meg å lytte til fagfolk, brukere og frivillige organisasjoner. Derfor vil jeg invitere Nasjonalforeningen for folkehelsen til et møte der vi kan diskutere dette arbeidet fremover.

Det er kun sammen at vi kan få til god politikk for en enda bedre folkehelse.

Powered by Labrador CMS