FASTLEGER I DISTRIKT: En nylig publisert studie har funnet at økt antall fastleger bedret fødselsutfall i distrikt. Illustrasjonsbilde: Getty Images

Foto:

Studie: – Økt antall fastleger bedrer fødselsutfall i distriktene

En nylig publisert studie har funnet at økt antall fastleger bedret fødselsutfall i distrikt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

ØKT FØDSELSVEKT: – Flere fastleger i et område ledet til en reduksjon i dødfødsel og at barna som blir født har en økt fødselsvekt, sier Kinge. Foto: Monica Kvaale/FHI

Jonas Minet Kinge, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, og Jostein Grytten er forfattere av studien.

– Kinge, hva er det dere har undersøkt?

– Vi har undersøkt om flere fastleger i distriktskommuner påvirker nyfødthelsen til kommunens innbyggere.

– Dette er vanskelig å måle og det ideelle forskningsdesignet ville vært en randomisert studie, hvor man varierer legedekningen i noen områder og følger helsen til innbyggerne over tid i de samme områdene. I mangel av muligheten for randomisering, har vi i stedet benyttet oss av et såkalt naturlig eksperiment.

Lånekasseordning
– I Norge, fra 1992 og fremover, fikk fastleger som valgte å jobbe i noen få utvalgte kommuner en årlig reduksjon i studielånet på 10 prosent. Dette insentivet ser ut til å hva vært effektivt. Etter en markant økning av nyutdannede leger i 1997 økte antallet fastleger i disse utvalgte kommunene betydelig mer enn i resten av landet. Vi fant en reduksjon i dødfødsler og en økning i fødselsvekt i kommuner med høyere legetetthet, som et resultat.

Studien er nylig publisert i tidsskriftet Health Economics.

Kinge forteller at for å svare på problemstillingen har forskerne brukt medisinsk fødselsregister og andre registerdata fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

– Kort fortalt bedret økt antall fastleger fødselsutfall i distriktene. Dette er kanskje selvsagt for mange, men det er få studier som har klart å sannsynliggjøre en kausal effekt.

Reduksjon i dødfødsel
Kinge sier at studien fant at flere fastleger i et område fører til flere svangerskapskontroller.

– Vi fant at flere fastleger i et område var forbundet med flere svangerskapskontroller. Flere leger per gravid kvinne var også forbundet med at fastlegen bruker mer tid på den gravide kvinnen. Er det flere fastleger per gravide kvinne er det mer tid til å ivareta disse.

– Flere fastleger i et område ledet til en reduksjon i dødfødsel og at barna som blir født har en økt fødselsvekt.

– Vi fant ikke noen effekt på spedbarnsdødeligheten, årsaken til det kan være at den generelt er veldig lav i Norge.

– Nok leger sikrer tilgjengelighet
– Hva betyr funnene med tanke på fastlegeordningen og dens betydning?

– Det tyder på at nok fastleger i distriktene er viktig. Nok fastleger sikrer tilgjengelighet, kvalitet, kontinuitet og dermed at gravide kan oppsøke dem for kontroll.

– Vi har ikke undersøkt hvordan reisetid spiller inn i en slik sammenheng. Det kan spille inn med tanke på færre besøk.

– Er det ikke tilstrekkelig med fastleger forsvinner intensjonen bak fastlegeordningen. God og stabil kontakt med fastlegen sikrer kontinuitet. Med systematisk oppfølging kan man anta bedre behandling og øke sannsynligheten for å oppdage sykdom og komplikasjoner.

Powered by Labrador CMS