Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Vedtak om organdonasjon: – En seier

– Vi er lettet over klarsignalet, men vi er klare på at avgjørelsen kommer langt på overtid, sier Lars Skar i Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte.

Publisert: 2021-08-31 — 11.13
Denne artikkelen er over ett år gammel.

Lars Skar

Foto: Privat

Beslutningsforum har bestemt at en ny metode, controlled Donation after Circulatory Death (cDCD), kan tas i bruk i Norge.

Dette innebærer at legene kan benytte en ny prosedyre i håndteringen av pasienter som på grunn av uhelbredelige skader som er aktuelle for organdonasjon.

– Dette er en seier for alle som trenger organtransplantasjon, de som ønsker å være organdonor og pårørende. Vi har ventet lenge på denne nyheten, uttaler Lars Skar, styreleder i Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte (LNT), i en pressemelding.

Metoden benyttes i dag i Sverige, Storbritannia, Frankrike, USA, Canada, Italia og Spania. Amerikanske leger gikk imidlertid nylig ut og ba om en pause i bruken av metoden i landet.

På overtid

LES OGSÅ
Åpner for å ta i bruk omdiskutert ny metode

Det er stor mangel på organer til donasjon, og antallet personer som venter i kø har vært økende over tid. Fagmiljøet for transplantasjon ved Oslo universitetssykehus anslår at cDCD vil øke tilgangen til organer.

Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte har tidligere beskyldt Systemet for nye metoder, som tar avgjørelser om innføring av metoder, for å trenere prosessen. 

– Vi er lettet over klarsignalet, men vi er klare på at avgjørelsen kommer langt på overtid, og blitt gjenstand for en langdryg, byråkratisk behandling, sier Skar.

Fagdirektør Geir Tollåli i Helse Nord har avvist kritikken. 

– Systemet for Nye Metoder har ingen interesse i å trenere saker som kommer til behandling, men vi må ha en tilstrekkelig grundig og forsvarlig behandling, uttalte Tollåli til Dagens Medisin i januar.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!