Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

CAR-T-behandling mot benmargskreft gitt markedsføringstillatelse

EU-kommisjonen har gitt Bristol Myers Squibbs (BMS) idecabtagene vicleucel (Abecma) betinget markedsføringstillatelse. – Det er veldig spennende, sier Fredrik Schjesvold, overlege og leder ved Oslo myelomatosesenter.

Publisert: 2021-08-24 — 11.30

ERFARING: Fredrik Schjesvold, overlege og leder ved Oslo myelomatosesenter sier man har erfaring med behandlingen. – Det er en del veldig imponerende resultater med kun én infusjon og ingen ytterligere behandling. Foto: Vidar Sandnes

Markedsføringstillatelsen gjelder for behandling av voksne personer med tilbakefall av blodkreftsykdommen myelomatose (benmargskreft) og som ikke responderer på standardbehandling; immunmodulatoriske legemidler, proteasomhemmere og monoklonale antistoffer, og hvis kreftsykdommen har forverret seg etter siste behandling.

CAR-T-behandling innebærer at pasientens egne T-celler brukes til å lage legemiddelet som benyttes i behandlingen. I laboratoriet settes et nytt gen inn i pasientens celler slik at disse kan gjenkjenne og drepe kreftcellene.

– Uten tvil den beste godkjente behandlingen
– Dette har vi ventet på. Det er veldig spennende. Dette er uten tvil den beste godkjente behandlingen vi har sett innen myelomatose noensinne, sier Fredrik Schjesvold, overlege og leder ved Oslo myelomatosesenter.

Schjesvold er også fagansvarlig for myelomatose ved Oslo universitetssykehus (OUS).

– Og vi har erfaringer med den. Det er en del veldig imponerende resultater med kun én infusjon og ingen ytterligere behandling.

LES OGSÅ
EMA anbefaler godkjenning av CAR-T-behandling mot benmargskreft

Dagens Medisin har tidligere omtalt studien ved OUS hvor myelomatose-pasienter behandles med medikamentet som nå har fått markedsføringstillatelse.

– Er litt nervøs
– Nå blir det veldig spennende å følge med Beslutningsforum, både hvor raskt de vurderer den og hvilke vurderinger de gjør. Vi håper veldig på at det tas inn, vi har fasiliteter og er klare.

– Vi er litt nervøse, lymfekreft fikk nei, mens akutt leukemi fikk ja. Vi er litt bekymret for resultatet, det sees jo ikke bare på kostnad for behandling- men også på «budsjett-impact», sier Schjesvold.

- Du tror fremdeles det er våren 2022 mulig innføring vurderes i Beslutningsforum?

- Hvis Beslutningsforum, Legemiddelverket og selskapet prioriterer dette bør det være mulig å få det til tidligere enn det også.

 

Artikkelen er først publisert på Dagens Medisin Pharma.

Fredrik Schjesvold har tidligere opplyst at han har holdt foredrag for og deltatt i advisory board for alle selskaper som produserer legemidler innen myelomatose, inkludert BMS.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!