Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde

PENGELØFTE: Statssekretær Maria Jahrmann Bjerke mener det er viktig å merke seg at regjeringens handlingplan er en forpliktende opptrappingsplan. - Det gjelder langt fra alle handlingsplaner, uttaler hun.

Foto: Vidar Sandnes

HOD om fastlege-støtte: – Regjeringen strakk seg langt

Statssekretær Maria Jahrmann Bjerke i Helse- og omsorgsdepartementet høstet kritikk for tallbruk i fastlege-debatt, men fastholder at årets tildeling til fastlegeordningen er «høyst relevant».

Publisert: 2021-03-04 — 09.00

Legeforeningen frykter for fremtiden til fastlegeordningen og ønsker flere milliarder for å bøte på problemene i ordningen. Som svar på tiltale viste helse- og omsorgsminister Bent Høies statssekretær Maria Jahrmann Bjerke til 450 millioner som er satt av i årets budsjett til å styrke ordningen.

Problemet er bare at disse pengene kommer som følge av en endring i fjor, mener leder Nils Kristian Klev. Han mener at å skryte av disse midlene er det samme som «å skryte av at de ansatte får mer penger i år fordi lønna gikk opp i fjor».

Klev mener det er pussig å vise til disse pengene nå. Det er ikke Maria Jahrmann Bjerke enig i.

Fikk «lønna» før

«Handlingsplanen ble lagt frem i mai 2020. Det normale ville da vært at tiltakene ble innført med effekt fra neste budsjettår, det vil si fra januar 2021. Regjeringen strakk seg imidlertid langt, og ga endringene i basistilskuddet virkning fra 1. mai 2020,» skriver Bjerke i en e-post til Dagens Medisin.

LES OGSÅ
Reagerer på HODs utspill om fastlege-løft

Bjerke viderefører Klev sin analogi om «lønnsøkning» i sitt svar:

«I stedet for å få en "lønnsøkning" fra 1. januar i år, fikk legene økningen med virkning fra 1. mai 2020. Jeg mener derfor det er høyst relevant å trekke frem bevilgningene i årets budsjett som en reell styrking av fastlegeordningen.»

Spesiell plan

Statssekretæren viser også til pengeløftet på 1,6 milliarder kroner som ble gitt i fjor vår.

«Jeg vil også påpeke at planen er lagt frem som en forpliktende opptrappingsplan. Det gjelder langt fra alle handlingsplaner. Gjennom planperioden frem til 2024, vil regjeringen fremme forslag om å styrke allmennlegetjenesten med 1,6 mrd. kroner sammenliknet med saldert budsjett i 2020.»

Løftet kommer av at regjeringen i stor grad støtte fagforeningen sitt syn i saken, ifølge Bjerke:

«Dette gjør vi fordi vi langt på vei deler Legeforeningen sin forståelse av utfordringsbildet, og mener det er behov for å styrke dette området fremover.»

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Sven Richard Haugvik 04.03.2021 17.56.40

  Lege

  Statssekretær Bjerke bør erkjenne at HOD nå venter på PHT som angivelig skal bli en redningsplanke for FLO. Minner om uttalelsen i Aftenposten fra juli 2018 fra øverste hold: « Åtte kommuner og tre bydeler er valgt til å delta i piloten: Seljord, Flora, Austevoll, Hå, Kristiansand, Ringsaker, Eid, Rana og Oslo med bydelene Alna, Nordstrand og Sagene. Piloten startet våren 2018 og vil vare i tre år. Å dele på oppgavene skal bidra til at vi bruker ressursene smartere. Vi gleder oss til å se erfaringene.» Feil fra dr. Nelson (som fremmet ramsalt kritikk i en kronikk som utløste Bjekes svar den gang), hevdet HPD «Med erfaring fra svenske «vårdcentraler» radbrekker Nelson pilotforsøket med primærhelseteam før det har fått begynt å virke. Det er synd – og han begår to feil.» - så vi får vente på redningen ila sommeren, ser det ut til.

 • Fredrik Langballe 04.03.2021 17.36.12

  Allmennpraktiker

  Jeg tror ikke sentrale helsemyndigheter og ditto politikere har skjønt alvoret når halvparten eller fler innbyggere i mange kommuner er uten fastlege. Og vi utdanner 45% av de nye leger Norge trenger. Noen få millioner er det man bevilger for å rette opp dette, mens merkostnad på 5 milliarder eller mer til en toglinje i Moss, det kan man finne penger til. Slike feilprioriteringer går ut over folks liv og helse.

 • Arnulf Heimdal 04.03.2021 09.02.18

  Lege

  Et nytt eksempel på at HOD fortsatt ikke forstår hva fastlegekrisen handler om.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!