Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

KUTT I HELSEBIBLIOTEKET: Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD),  Anne Grethe Erlandsen (H), sier at Folkehelseinstituttet må forholde seg til budsjettrammene som Stortinget har satt. 

Foto: Vidar Sandnes

– FHI må forholde seg til rammene i budsjettet

FHI varslet nylig flere kutt i Helsebiblioteket. Men Helse- og omsorgsdepartementet mener de viktigste ressursene for helsepersonell fortsatt er tilgjengelige.

Publisert: 2020-12-09 — 10.38
Denne artikkelen er over ett år gammel.

Mandag fortalte direktør ved Folkehelseinstituttet (FHI), Camilla Stoltenberg, at hun var fortvilet, og lei seg, fordi de ikke har nok penger til å drifte Helsebiblioteket. Nå må de kutte ytterligere.

Dagens Medisin har spurt helseminister Bent Høie (H) om hva han tenker om at FHI sier de ikke har noe valg annet enn å kutte enda mer i dette tilbudet, i en tid hvor korrekt medisinsk informasjon er viktigere enn noensinne? Det er statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H), som svarer på våre spørsmål.

LES OGSÅ
FHI-direktøren fortviler over nye kutt

Hun sier at FHI må forholde seg til de budsjettrammene som Stortinget har satt, og prioritere å beholde de kliniske oppslagsverkene og databasene som helsepersonell i primærhelsetjenesten og ved mindre helseforetak bruker i det daglige.

– Dette har de også gjort. Jeg er enig i at det er uheldig å miste tilgangen til mange vitenskapelige tidsskrifter. Men Helsebibliotekets egne brukerundersøkelser viser at de ressursene som er viktigst for helsepersonell fortsatt vil være tilgjengelig.

Prisøkning
– De siste årene har de akademiske forlagene satt opp prisen kraftig på en del av ressursene som Helsebiblioteket kjøper inn. I tillegg har valutasvingninger gjort disse prisene enda høyere. Vi mener uansett det ikke er klokt å finansiere disse prisøkningene med økte bevilgninger. Det vil være å subsidiere de akademiske forlagene, en bransje hvor profittmarginene allerede er svært høye. Det kan også bidra til å svekke både Helsebibliotekets og Units (fellestjenester i høyere utdanning og forskning, journ.anm) forhandlingsposisjon, og forsinke overgangen til åpen tilgang, svarer Erlandsen.

– FHI sier at de har vært i dialog om ulike finansieringsmåter med HOD, men at de ikke har ført frem, hvorfor?

– De økonomiske utfordringene til Helsebiblioteket har vært tema i styringsdialogen mellom departementet og FHI, og i egne møter om saken. Departementets tilbakemelding har vært at FHI må forholde seg til de budsjettrammene som Stortinget har satt, og prioritere å beholde de kliniske oppslagsverkene og databasene som helsepersonell i primærhelsetjenesten og ved mindre helseforetak bruker i det daglige. Dette har de også gjort, sier hun.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!