RISIKOREDUKSJON: Hulda Gunnlaugsdottir, som er administrerende direktør, ber styret «vedta risiko- og sårbarhetsanalysen som er utarbeidet for konseptfasens steg 0, med særlig vekt på de risikoreduserende tiltakene som er presentert i rapporten».

Foto: Helgelandssykehuset/Arkiv

Rapport: Interne stridigheter truer sykehusprosjekt

Nye Helgelandssykehusets visjon er å bli Norges beste lokalsykehus. Men i en fersk risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS) fra prosjektgruppa, trekkes interne stridigheter og potensielle omkamper frem som alvorlige trusler for prosjektet.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

I januar ble det endelig bestemt at Nye Helgelandssykehuset skal være ett sykehus lokalisert på to steder; ett akuttsykehus i Mo i Rana og ett i akuttsykehus i Sandnessjøen og omegn. Akuttsykehuset i Sandnessjøen og omegn skal være hovedsykehus.

I tillegg skal det etableres et distriktsmedisinsk senter i Brønnøysund. Det skal også utredes etablering av polikliniske somatikk-tilbud samlokalisert med kommunale helsetjenester i Mosjøen.

Vedtatt styringsramme for prosjektet er 2,5 mrd.

13 røde trusler
Prosjektgruppa for Nye Helgelandssykehuset har identifisert 28 uønskede hendelser (trusler) mot prosjektet med ulik alvorlighetsgrad i en ROS-analyse som skal behandles i styret i Helgelandssykehuset 10. desember.  

13 av disse er kategorisert som rød risiko, det vil si at risikoen anses som høy og prinsippet er at risikoreduserende tiltak skal iverksettes.

Her kan du lese hele rapporten

Flere av dem peker også tilbake på de mange interne stridighetene blant både ledere og ansatte i sykehusene på Helgeland.

Prosjektgruppa skriver at «uenighet internt i HSYK kan føre til manglende lojalitet til fattede beslutninger eller ønske om omkamper fører til forsinket og ineffektiv prosjektgjennomføring, for eksempel ny klinikkstruktur, fordeling av funksjoner»

«Et høyt konfliktnivå kan påvirke framdrift og kvalitet i konseptfasen og evnen til å videreutvikle et helhetlig tjenestetilbud», heter det videre.

Et stort mediepress blir også trukket frem som en alvorlig risiko. Prosjektet skriver at «det er fare for at stort mediepress over tid i tillegg til ordinær drift, legger et stort press på flere funksjoner/personer. Dette kan føre til stor slitasje på organisasjonen som reduserer kvalitet og framdrift».

De frykter også at «kampen mellom byene fortsetter og at OU-prosessen vanskeliggjøres». Og mener det er fare for at «nøkkelpersonell i sykehuset slutter og at det blir vanskelig å rekruttere i interimperioden (ca. 8 år) som igjen kan gi redusert pasienttilbud»

Også omkamper om strukturvedtaket trekkes frem som en stor risiko.

Øyeblikksbilde
Det understrekes at ROS/risikovurderinger ikke er noen eksakt vitenskap.

«Hovedhensikten med aktiviteten er å jobbe systematisk med risikoreduksjon. Risikobildet må betraktes som et øyeblikksbilde og reflekterer at det er mange forhold som skaper bekymring. Dette er normalt i startfasen av et stort utbyggingsprosjekt», heter det.

Hulda Gunnlaugsdottir, som er administrerende direktør, ber styret «vedta risiko- og sårbarhetsanalysen som er utarbeidet for konseptfasens steg 0, med særlig vekt på de risikoreduserende tiltakene som er presentert i rapporten».

Powered by Labrador CMS