Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

ØKT KAPASITET: Sykehusene i Helse Sør-Øst har fått flere respiratorer enn de hadde i mars. På bildet: Administrerende direktør Cathrine Lofthus og viseadministrerende direktør Jan Frich i Helse Sør-Øst. 

Foto: Lasse Moe

Helse Sør-Øst har mer enn doblet antallet repiratorer

Fra mars til november har sykehusene i Helse Sør-Øst økt antallet repiratorer fra 280 til 588.

Publisert: 2020-11-08 — 11.30

Antallet innlagte pasienter med covid-19 har økt dag for dag den siste tiden. Lørdag var det 92 pasienter innlagt og elleve fikk respiratorbehandling i Norge. Det har også blitt registrert flere dødsfall den siste tiden.

Både helseminister Bent Høie og statsminister Erna Solberg har uttrykt bekymring over helsetjenestens evne til å håndtere situasjonen fremover dersom smittepresset ikke reduseres.

Flertallet av pasientene på sykehus, er innlagt i Helse Sør-Øst. Nå melder Helse Sør-Øst at respiratorkapasiteten er kraftig forbedret fra i mars. Mangel på respiratorer har vært en stor bekymring knyttet til behandling av mange covid-19-pasienter om gangen. 

- Bedre rustet

Per nå er det 588 respiratorer i Helse Sør-Øst, skriver det regionale helseforetaket i en pressemelding. Det er mer enn en dobling fra i mars da det var 280 respiratorer tilgjengelig. Dette inkluderer ifølge RHF-et ikke de mye omtalte nød-respiratorene, som fikk krass kritikk fra anestesi-miljøet.

- Vi har hatt en stor økning i antall respiratorer i vår region. Dette gjør at vi utstyrsmessig er bedre rustet for et økt antall koronapasienter som trenger intensivbehandling, uttaler avdelingsdirektør for somatikk og rehabilitering Siv Cathrine Høymork.

Ifølge Helse Sør-Øst pågikk det allerede en utskifting av respiratorparken da pandemien kom til Norge, men som følge av pandemien ble det bestilt flere respiratorer og annet intensivutstyr.

Personell er en begrensning

Ytterligere 71 respiratorer er i bestilling og skal leveres de neste månedene.

Viseadministrerende direktør Jan Frich påpeker at det er et stort behov for helsepersonell med kompetanse.

- Det er gjort en stor innsats med anskaffelser av respiratorer og annet utstyr og samtidig er det arbeidet med å utvikle kompetanse. Med et stort antall innlagte pasienter vil tilstrekkelig kyndig personell være en begrensende faktor, sier viseadministrerende direktør Jan Frich i pressemeldingen.

Dagens Medisin omtalte fredag at over 600 ansatte i Helse Sør-Øst var i karantene eller syke. Da uttalte leder i Legeforeningen, Marit Hermansen, at økt antall personer i karantene er et speilbilde av økende smitte i samfunnet.

– Dersom mange helsepersonell er i karantene, øker presset på dem som er på jobb, uttalte Hermansen.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

DM Arena Digital: Lungekreft & screening

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!