Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Ikke gjør det vanskelig å rette farlige feil!

At leger aktivt blokkeres fra å se varenummeret, er en trussel mot både kvalitet og pasientsikkerhet. Jeg ber derfor om at rekvirentspesifikasjon for e-resept endres slik at legen kan søke opp legemiddelet ved hjelp av varenummer.

Publisert: 2020-09-24 — 05.24

Stein Lyftingsmo

Innlegg: Stein Lyftingsmo, farmasøyt på Elverum

PÅ BAKGRUNN av mitt innlegg i Dagens Medisin, under tittelen «Sikkerhetshull for resepter», sendte jeg en formell anmodning til Norsk Helsenett. Der ba jeg om at spesifikasjonen på e-resept ble endret slik at varenummeret på legemiddelpakninger ble synlig og søkbart for leger/rekvirenter.

Jeg har nå fått avslag på dette.

Begrunnelsen er at man ønsker en større grad av virkestoff-forskriving. God dag, mann!

FARLIGE FEIL. I mangel av ankemuligheter skriver jeg et nytt innlegg. Saken gjelder resepter som allerede er skrevet, men hvor apoteket ser at legen har valgt feil pakning. Virkestoffet er korrekt, men det er feil i formulering eller injeksjonsutstyr.

Doxorubicin er et virkestoff som finnes både som ordinær og liposomal injeksjonsvæske. Samme konsentrasjon har vidt forskjellig biotilgjengelighet. Det er livsfarlig å ta feil her.

Mange legemidler, som insuliner og metotrexat, leveres i injeksjonsutstyr. Det er sprøyter og penner, ferdigfylte og refill, en eller flere doser. Det finnes ingen standardiserte betegnelser på disse mekanismene. Det er ingen formell forskjell mellom sprøyte og penn, og det er ikke uvanlig at produsenter lanserer ny og forbedret penn. Produsenten har sitt merkenavn på dingsen, men det passer ikke inn i legesystemet eller apoteksystemet. Så der blir disse navnene justert for å passe inn.

UTFORDRINGEN. Problemet er at leger og apotek har hvert sitt system. Legemiddelpakningen har ikke samme navn i de to systemene.

Jeg velger å tro at Norsk Helsenett ikke har forstått problemet jeg tar opp

Vi har altså en situasjon hvor legen har valgt feil pakning: Apoteket ringer legen, men legen og farmasøyten kan ikke se hverandres skjermer. Og legen kan ikke se det eneste elementet som er sikker identifikasjon; nemlig varenummeret.

Norsk Helsenett skriver også i svaret at «varenummer skal vises som detalj for fremsøkt legemiddel».

Men dette hjelper jo ikke når det fremsøkte legemiddelet er feil.

PASIENTSIKKERHETEN. Jeg har arbeidet med resepter på apotek i over 40 år, halvparten av dem på sykehusapotek. Jeg kan garantere at ingen leger frivillig vil bruke varenummeret i vanlig reseptskriving. Det kan sies mye bra om Forskrivings- og ekspedisjonsstøtte (FEST), om varesøk og e-resepter. Men at man aktivt blokkerer legene fra å se varenummeret, er for meg komplett uforståelig. Det virkelig stritter i meg i forhold til kvalitet og pasientsikkerhet. Så jeg velger å tro at Norsk Helsenett ikke har forstått problemet jeg prøver å ta opp.

Egentlig, hvis man tenker tilbake til oppstart av e-resept, burde det jo foreligge en spesifikk begrunnelse for hvorfor man velger å gjøre sikker identifikasjon av legemiddelpakninger utilgjengelig for legene.

Jeg ber derfor igjen om at Rekvirentspesifikasjon for e-resept, underkapittel 2.6.1 endres, slik at legen kan søke opp legemiddelet ved hjelp av varenummer.

Ingen oppgitte interessekonflikter


Dagens Medisin
15/2020, fra Kronikk og debattseksjonen

 

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Post ESMO 2021

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!