Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Legene må bruke privat bank-ID på jobb: – Ikke greit

Overlege Frøydis Dalene reagerer på at hun må bruke sin personlige bank-ID når hun skal sende blåreseptsøknader.

Publisert: 2020-09-18 — 11.08
Denne artikkelen er over to år gammel.

Overlege ved nevrologisk avdeling ved Sykehuset Telemark Frøydis Dalene, sier hun sammen med kolleger reagerer sterkt på Helsedirektoratets krav om at alle må bruke den nye løsningen til blåreseptsøknadene.

Les mer her: Tvinger legene til å bruke ny løsning

- Helsedirektoratet sier hver lege i snitt skriver ni søknader i året – men jeg og andre skriver haugevis, sier Frøydis Dalene, nevrolog ved Sykehuset Telemark.

Foto: Sykehuset Telemark

– Slik det er nå skriver vi en resept inne i programmet, med link til Helfo, og vi kan alle se at søknaden er sendt, hvor den ligger og så videre. Også helsesekretærene, som kan informere pasientene om status.

–  Nå har altså direktoratet bestemt at dette ikke er bra nok, og innfører en ordning der vi må logge oss på deres nettside. Problemet er at vi må bruke vår egen private bank-ID – som sykehuset verken betaler for, eller har gitt oss, sier Dalene til Dagens Medisin.

– Det andre er at dette er et tungvint system. De sier at hver lege i snitt skriver ni søknader i året – men jeg og andre skriver haugevis, sier nevrologen.

Helsedirektoratet har lest kritikken fra Dalene. – Vi forstår godt kommentarene hennes, vi tar det med inn i vurderingene, sier Olav Slåttebrekk, assisterende direktør. 

–  Om det for eksempel er snakk om en MS-medisin, så kan jeg i det systemet vi bruker nå se om den andre legen har søkt, hvor søknaden står og lignende.

–  Direktoratet argumenterer med at pasientene kan få beskjed for seint om sine rettigheter?

–  Dette er helt nytt for alle, ingen jeg snakker med hadde hørt om dette før nå. Dette er i så fall ikke vår skyld. Vi har et system vi har fått beskjed om å bruke.

– For eksempel kunne vi brukt våre adgangskort som har elektronisk brikke. På min personlige bank-ID som også er tilknyttet Altinn, og videre kan man også få tilgang til mine personlige helseopplysninger. Så man kan jo spørre seg om bankene synes dette er greit, spør Dalene.

 

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Hallgeir Nisja 18.09.2020 13.44.24

  Sikkerhetsrådgiver

  Jeg skal ikke uttale meg om systemer som er lite brukervennlige, som at man må identifisere seg mange ganger, det er selvsagt mulig å gjøre noe med, men det er dyrt og tidkrevende. Men når det gjelder bruk av personlig bankid i jobbsammenheng, så bør man se på denne som å bruke passet ved jobbreiser i utlandet. Bankid er "passet" for nettbruk. Da er man sikker på hvem man snakker med, og kan derfor tilby tjenester som man ellers ikke kunne. Det beste, og sikreste hadde vært å tilby ett og bare ett kort, for tilgang på nett, tilgang til bygninger og visuell id på jakken (frakken), det er også mulig å få til, men er pengene og viljen tilstede for å få dette til? Er det stilt krav til dette i "Akson" ?

 • Stefan Hauptig 18.09.2020 13.05.29

  Lege

  Såvidt jeg oppfatter så er dette flere diskusjoner i en artikkel. Den første går på hvorvidt de elektroniske tjenester leger og annen helsepersonell er pålagte å bruke for å gjennomføre sine arbeidsoppgaver er hensiktsmessige eller ikke. Her kan man jo for eksempel tenke seg at man logger inn i en legemiddelsforskrivningsmodul med brukernavn og passord for å deretter bekrefte på en eller annen måte at man i virkeligheten er den man angir seg for å være, for eksempel med Bank ID eller annen brikke, det som oftest benevnes 2 faktor autorisering. Her ser det ut til at problmet er at man må logge inn og ut for hver enkelte forskrivning og det må være mulig å løse i de systemer som utvikles. Den andre diskusjonen er at det skal være et problem at man bruker en elektronisk ID, i dette fall Bank ID, for å identifisere seg. I mitt fall ønsker jeg dra med meg så få kort som mulig og bruker gjerne en og samme identifisering til alt. Ellers må vi si at kjørekortet ikke kan brukes på bank.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!