SVARTE: Christine Bergland, leder for Direktoratet for e-helse, svarte om Akson-prosjektet under Dagens Medisins Helsedagen på Latter i Oslo onsdag.

Foto: Vidar Sandnes

E-helsedirektøren om leverandør-påstand: – Virkelig bare tull

E-helsedirektør Christine Bergland avviser kontant at de i sitt journalprosjekt Akson har «forhåndsbestemt» hvilken leverandør som får jobben.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

LATTER, OSLO (Dagens Medisin): Akson og Én innbygger, én journal er blant temaene på Dagens Medisins Helsedagen som arrangeres onsdag.

Se streaming her

Møteleder Markus Moe, ansvarlig redaktør i Dagens Medisin, ville vite mer om e-helsedirektør Christine Berglands tanker om det omstridte kommunale journal- og samhandlingsprosjektet Akson.

– Rammene for Akson er ganske mye mer enn det folk tenker på, og selvsagt er det mye teknologi, sa Bergland, som viste til at dersom teknologien skal bli effektiv, så må man endre lover og regler, få ny styring og finansieringsmodeller.

– Om man ikke jobber parallelt med dette så får man ikke gode resultater, sa hun, og la til at som det kan være derfor spesialisthelsetjenesten ikke opplever å få effekt av ny teknologi.

Bergland sa også at hun ikke hadde «støtt på en eneste kommune som ikke ønsker å bytte ut sine journalsystemer».

  • Akson er den kommunale samhandlings- og journalløsningen som Direktoratet for e-helse foreslår. Prosjektet er omstridt, og har høstet mye kritikk fra aktører som Legeforeningen, IT-forskningsmiljøer, leverandører og også kommuner. Norsk sykepleierforbund er imidlertid positiv.

– Direktoratet for e-helse har fått kritikk for å ikke gjøre det viktigste først, nemlig pasientens legemiddelliste, pekte Markus Moe på, og spurte:

–  Nylig gikk dere ut og fortalte at dette arbeidet prioriteres likevel, hvorfor snudde du?

– Vi har ikke snudd, vi har prioritert det så godt vi har kunnet i flere år, men har innrettet arbeidet til dels for dårlig, vi er åpne på det, sa hun, og sa at legemiddelliste nå er i full fart på vei inn i en utprøvingsfase.

– Men det har vært tydelig beskjed fra veldig mange om at dette arbeidet bør legges først i rekken av prosjektene dere jobber med. Beskjeden har vel ikke vært så vanskelig å få klarhet i?, spurte Moe.

– Beskjedene fra kommunene og spesialisthelsetjenesten har vært litt ulike, svarte Bergland.

– Men uansett har oppdraget fra departementet vært Akson som et konkret oppdrag med konkret leveransefrist og så prioriterer vi pasientens legemiddelliste så godt vi kan.  

– Og så får dere kritikk for at dere i praksis jakter én stor leverandør, les: Epic?, viste Moe til.

– Det er virkelig bare tull. Det må vi klare å debattere oss ut av. Vi har hatt en veldig tett dialog med kommunene om hvordan dette bør innrettes. Her skal man ut i markedet og gi eksterne leverandører mulighet til å levere tilbud, sa Bergland.
– Jeg er overrasket over at den stemmen kom utover våren, sånn… «det er dette de pønsker på liksom», sa hun.

Som Dagens Medisin har skrevet, ble nettopp den amerikanske leverandøren Epic som eneste leverandør trukket frem i en ekstern kvalitetssikringsrapport, noe Moe tok opp:

– Men det sto jo skrevet Epic i en rapport?

–  Ja, det gjorde det. IKT Norge sa jo at det var århundrets blunder, repliserte Bergland.

– Var det det?

– Ja, er du gæærn, kom det fra Bergland, til latter fra salen.

Direktoratet har fått kritikk for bruken av konsulenter, og Aftenposten har i flere saker omtalt konsulentselskapet PwC som har fått være prosjektleder for store satsinger i direktoratet over tid.

– Hvorfor er ledelse av nøkkelprosjekter i offentlig forvaltning ledet av eksterne konsulenter?, spurte Moe.
– Jeg må si høyt og tydelig at vi har, og vil i fremtiden ha, god og robust bemanning selv. Vi trekker veksel på konsulentmarkedet for å ha muligheten til å løse mange forskjellige oppdrag. Ved å bruke den typen miks oppnår vi best mulig kvalitet.

– Hvorfor kan ikke makten ligge hos de ansatte i direktoratet?

– Den gjør jo det, den ligger i min ledergruppe, ansvaret for innholdet i arbeidet ligger hos de ansatte hos oss, sa Bergland.

Hun mener også at motstanden mot Akson-prosjektet ikke er så stor som man kan tro.

– Det virker som det er massiv motstand, men det er det ikke, sa Bergland og la til at Akson har «massiv tilslutning».

– Debatten må ikke skje på gale premisser, men må den skje på dine premisser?, ville Moe vite.

– Nei, og jeg håper det kommer flere og flere stemmer frem. Vi må absolutt svare og være glade for alle innspill. Vi må ikke gjøre dette til at det er et stort konsulenthus der det serveres noe ingen vil ha, sa Bergland.

Powered by Labrador CMS