Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

VIL VITE MER: Fylkeslege Marianne Skjerven-Martinsen (t.v.) vil ha mer informasjon om OUS sin håndtering av personvern-varslene. Direktør Lars Duvaland i Legeforeningen er fornøyd med den nye henvendelsen, men kritisk til behandlingen av Fylkesmannens tidligere behandling av saken.

Foto: Fylkesmannen i Oslo og Viken/Vidar Sandnes

Fylkeslegen ber OUS svare for legevarsler

Oslo universitetssykehus er bedt om å forklare seg om hva sykehuset har foretatt seg i den omfattende varslersaken fra i fjor.

Publisert: 2020-08-28 — 16.40
Denne artikkelen er over ett år gammel.

Det var i sommer at Legeforeningen oppfordret Fylkesmannen i Oslo og Viken om å granske Oslo universitetssykehus. Bekgrunnen er en rekke varsler sendt inn av leger og forskere ved sykehuset i februar 2019. Legeforeningen hevder blant annet at varslene viser at sykehuset ikke tilrettelegger for at legene kan gi forsvarlig pasientbehandling.

I et brev datert 27. august ber Fylkesmannen OUS om å redegjøre for hvordan sykehuset har behandlet de innmeldte varslene.

«Fylkesmannen ber om å få tilsendt en redegjørelse for hvordan hver enkelt av sakene er gjennomgått og vurdert, og hva gjennomgangen eventuelt har ført til», heter det i brevet som er signert fylkeslege og avdelingsdirektør for Helseavdelingen, Marianne Skjerven-Martinsen.

Ber om dokumentasjon

Fylkesmannen ber også om å få annen relevant dokumentasjon fra OUS sin håndtering av varselet og gir samtidig sykehuset mulighet til å kommentere Legeforeningens uttalelse fra i sommer. 

– Vi trenger ytterligere opplysninger for å opplyse saken tilstrekkelig, og jeg kan ikke uttale meg noe mer for øyeblikket, skriver Skjerven-Martinsen til Dagens Medisin.

– Tas på alvor

I utgangspunktet lukket Fylkesmannen saken mot sykehuset før jul 2019, men gjenåpnet den igjen i mars 2020. Saken ble åpnet igjen «fordi vi oppfattet igjennom ulike kanaler at det kunne være, for oss, ny informasjon i saken», sa fylkeslegen til Dagens Medisin før sommeren.

Legeforeningen jubler over at Fylkesmannen nå ber om mer informasjon fra sykehuset, men retter samtidig kritikk mot håndteringen av saken.

– Det er viktig for tilliten til tilsynsmyndigheten og for at leger skal velge å si fra, at slike varsler får en grundig oppfølging, sier Lars Duvaland, direktør for Jus og arbeidsliv i Legeforeningen til Dagens Medisin.

– Fylkesmannens vurdering i første runde innebar ingen realitetsbehandling. Det er gledelig at det nå er foretatt en ny vurdering som innebærer at saksforholdene det er varslet om tas på alvor. Det er snakk om spørsmål av stor betydning for pasientsikkerheten.

Fylkeslege Marianne Skjerven-Martinsen har blitt forelagt Legeforeningens kommentar om henvendelsen til OUS, men ønsker ikke å kommentere Duvalands uttalelser.

Skal svare

Pressevakt Anders Bayer ved Oslo universitetssykehus (OUS) bekrefter at sykehuset har mottatt brevet fra fylkesmannen:

– Vi vil svare embetet på de stilte spørsmål innen svarfristen.

Svarfristen for sykehuset går ut den 22. september.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!