TESTER: Personer som ønsker å få gjennomført koronatest, kan nå få gratis test ved blant annet Aleris etter henvisning fra Oslo kommune.

Foto: Aleris

Oslo kommune har inngått avtale med private helseaktører

Oslo kommune har inngått avtale med Aleris og Dr. Dropin om koronatesting. Avtaler med private vil være vesentlig for å nå målet om å teste fem prosent av befolkningen i uken, oppgir kommunen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Saken er oppdatert.

– I dag har Helseetaten inngått avtaler med Dr. Dropin og Aleris, og er i dialog med flere private leverandører for å sikre at flere kan få teste seg raskt, heter det i pressemeldingen.

Dagens Medisin har tidligere omtalt den enorme pågangen hos private som tilbyr koronatesting.

- Vesentlig for å nå fem prosent-målet

Dagens Medisin har vært i kontakt med Helseetaten i Oslo kommune som opplyser at de nye avtalene gjelder for innbyggere i Oslo som bestiller testing gjennom fastlege, via skjema på kommunens nettsider eller koronatelefonen. Personer som bestiller test på denne måten og oppfyller testkriteriene, får gjennomført test gratis.

Personer som ønsker å få testen dekket av kommunen kan imidlertid ikke selv kontakte de private aktørene.

– Kommunen fordeler tid og sted for test til de som oppfyller testkriteriene. Innbyggerne kan ikke henvende seg direkte til de private aktørene (hvis de ønsker gratis test gjennom kommunen), skriver kommunikasjonssjef Christian Ekker Larsen i Helseetaten til Dagens Medisin.

Kommunen kommenterer ikke hvor lenge avtalene med de private vil gjelde.

– Avtalene vil sikre oss bedre kapasitet i flere måneder fremover, skriver Larsen.

– Samlet vil bidraget fra private aktører være vesentlig for å nå målet om en kapasitet på 5 prosent.

Har benyttet private testklinikker

I pressemeldingen sendt ut av Oslo kommune i dag, heter det at kommunen har samarbeidet med private aktører «blant annet testing» helt siden koronautbruddet.

Larsen presiserer at det ikke tidligere har vært avtaler med private om å utføre testing.

– Oslo kommune har i forbindelse med feberpoliklinikker hatt avtaler med to private leverandører om leie av lokaler og personell, mens selve driften av feberpoliklinikken har kommunen stått for. Dette gjelder Volvat og Stærk legesenter. Kommunen har også benyttet Fürst til å analysere prøver.

Har kapasitet på 1,5 prosent

I pressemeldingen fra Oslo kommune fredag skriver kommunen at det nasjonale målet for testkapasitet på 1,5 prosent av befolkningen på en uke, ble nådd på tirsdag.

Helsedirektoratet har bedt kommunene om å sikre en testkapasitet på inntil fem prosent på en uke, men har signalisert at det er tilstrekkelig at kommunene har en kapasitet på 1,5 prosent i dagens situasjon.

– Per i dag har vi testkapasitet på ca. 1700 per dag, og vi øker kapasiteten ytterligere, uttaler helsebyråd Robert Steen.

– Vi har allerede utvidet åpningstidene på teststasjonene og vi har åpnet flere nye teststasjoner, blant annet på Hjortneskaia og Blindern (i samarbeid med SiO). På Aker åpnes en ny testlinje, noe som innebærer at vi fra mandag kan teste ytterligere 500 personer per dag.

Nå er ventetiden på en til fire dager for å få avlegge koronaprøve i hovedstaden, ifølge pressemeldingen.

– Ventetiden skal ytterligere ned, slik at vi når målet vårt om maks to dagers ventetid, sier Steen.

Powered by Labrador CMS