Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Kjære direktorat, hvorfor er jeg ikke god nok for dere?

Jeg hadde aldri forestilt meg at det skulle være så vanskelig å komme hjem etter nesten ti år i utlandet.

Publisert: 2020-07-15 — 10.00
Denne artikkelen er over ett år gammel.

Hanna Gran Sestøl

Kronikk: Hanna Gran Sestøl, lege som har gjennomført dansk turnustjeneste (KBU)

NORSKE LEGER som er utdannet og har tatt sin danske turnustjeneste/KBU (klinisk basisutdannelse) i Danmark, ender som regel opp med å måtte gjennomføre lege i spesialisering 1 (LIS1) i Norge før de kan gå videre på spesialistudanningen. Hva er bakgrunnen og konsekvensen av dette?

Norsk medisinstudentforening (Nmf) og Legeforeningen har regnet på at til hvert opptak går cirka 40-60 LiS1 plasser til dansk-utdannede leger som allerede har arbeidserfaring tilsvarende en LIS1, og dermed er veldig godt kvalifisert.

Derfor sendte de to foreningene, i slutten av mai, inn et høringssvar til Helsedirektoratet om at det bør finnes en løsning for disse legene, slik at de kan gå videre til spesialistutdanningen uten å ta LIS1 i Norge.

NORSKE KRAV. Helsedirektoratet mener at dansk turnus/KBU ikke kan godkjennes mot de norske kravene for LiS1, fordi den Danske Sundhedsstyrelsen ikke gir deg full autorisasjon før året med turnus er gjennomført. På linje med det som var praksis i Norge tidligere. Imidlertid er læringsmålene for LiS1 og KBU så og si like, og det danske og norske helsevesenet går hånd i hånd.

Hvorfor behandler dere oss så respektløst, med over syv måneders ventetid på godkjenning av kompetanse?

Med andre ord, disse legene er kvalifiserte til en LiS2 stilling med mulighet for å bli spesialister fortere. Er det ikke spesialister Norge trenger? Og er det ikke alt for mange som venter på LiS1, som faktisk trenger denne stillingen mer enn meg.

LANG BEHANDLINGSTID. Fra 1. mars 2019 skal man ha godkjent LIS1 for å starte i en LiS2 stilling. Hvis man har oppnådd lignende krav kan man søke om at disse kompetansene blir godkjent som LIS1. Helsedirektoratet har imidlertidig en behandlingstid på syv måneder på disse søknadene. Er det dermed meningen at man skal gå arbeidsledig i et drøyt halvår i påvente av svar?

Jeg er berørt av denne frustrerende situasjonen. Selv har jeg studert i Danmark, og var ferdig i juni 2017. Etterfølgende har jeg hatt dansk turnus/KBU, et halvt år på en kardiologisk avdeling, et halvt år i  allmennpraksis, med læringsmål som er de samme som for norsk LIS1. Etter dette igjen har jeg snart to års erfaring innenfor gynekologi. I desember bestemte samboeren min og jeg oss for å flytte tilbake til Norge, men ikke hadde jeg forestilt meg at det skulle være så vanskelig å komme hjem etter nesten ti år i utlandet.

VENTER PÅ SVAR. Helsedirektoratet har enda ikke svart på min søknad. Dette kan jeg ikke sitte og vente på, og har derfor valgt å søke på, og fått, en LIS1-stilling med oppstart i september. En stilling som noen andre ferske utklekkede leger sårt trenger mer enn meg. En stilling hvor arbeidsoppgavene og læringsmålene er noe jeg jeg allerede har kompetanse innenfor.

Selvfølgelig er min CV bedre. Jeg har jo vært lege i tre år, sammenlignet med de som er nyutdannet, de som trenger stillingen.

STENGTE DØRER? Kjære Helsedirektoratet, hvorfor er dette nødvendig? Hvorfor behandler dere oss så respektløst, med over syv måneders ventetid på godkjenning av kompetanse? Samtidig er dere frekke nok til å sende ut en mail under korona-pandemien, hvor dere oppfordrer alle med en søknad inne til godkjenning av LIS1-kompetanse til å melde seg til tjeneste med mindre de allerede jobber innenfor et helseforetak. Det skal sies at jeg jobber ved et norsk helseforetak, men med stillingsbetegnelsen ‘lege uten turnus’. Her trives jeg veldig bra.

Hvordan kan dere forvente at vi skal stå på tå hev for dere, når det som møter oss når vi kontakter dere er henvisning til en paragraf og en gretten sekretær? Vi har masse kunnskap, og vi vil gjerne tjene norsk helsevesen. Men når stengte dører er det vi blir møtt med, gjør dere det veldig vanskelig å bli glad i dette systemet.

Ingen oppgitte interessekonflikter

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Carl Solberg 28.07.2020 14.00.46

  Spesifiser tittel:

  Føler med deg, kjenner mange i samme situasjon med flere års erfaring fra Danmark som ikke får slippe til i Norge. Trist at Hdir skal blokkere for ferske unge leger som nå blir flere år forsinket i spesialisering, med de betydelige personlige og samfunnsmessige konsekvenser det har, samtidig som helsevesenet ser seg nødt til å importere leger som igjen brain-drainer fattigere land. Galskap. Og samtidig akkurat det jeg ville forventet av Hdir. Symptomatisk for det systemet vi aksepterer hver dag vi går på jobb. Det kommer til å være sånn så lenge så mange leger aksepterer å bli behandlet slik. Heldigvis er det gode karrieremuligheter for yngre leger i næringslivet og andre steder :) Vær kreativ! Og lykke til!

 • Kjell O. Skavdal 17.07.2020 17.12.00

  Lege

  Nei ,den norske arrogansen er ikke noe nytt! Den lever i beste velgående i Helsedirektoratet og medisinske undervisningsinstitusjoner. Fikk føle den på pelsen i 1958 som medisinstudent i Bonn. Vi kunne ikke regne med å komme til Norge og var heller ikke ønsket. Dengang. Men pipa fikk etterhvert en annen lyd. Psykologstudentene fra ELTE- universitetet i Budapest har også erfart et vrangvillig Helsedirektoratog de har blitt grundig satt på vent i sin godkjenning i Norge. Dette tiltross for at ESA nå har signalisert en forkastelig norsk praksis som vil bli domstolsbehandlet i EU og i norsk lagmannsrett. Og Norge greier også å prestere underkjenning av dansk medisinsk utdanning og turnustjeneste i dette tilfellet hos en vel kvalifisert kandidat. Utrolig og vedvarende i sin klossete og ensidige standhaftighet mot utenlandsk utdanning. Vi alene vet best i vår enøyethet. Kjell O.Skavdal, pensj. overlege

 • Bjørn Løndalen 15.07.2020 12.19.00

  Lege

  Dette er ikke nytt. Da jeg kom fra Tyskland i 1997 måtte jeg gjennom såkalt PJ - som er tilsvarende norsk turnus. Deretter måtte jeg ha 1.5 år AiP - Arzt im Praktikum. Da jeg var litt sen til å melde fra til tyske myndigheter ble det 2 år før jeg fikk norsk autorisasjon og kunne starte spesialisering. I løpet av disse 2 årene hadde jeg allerede rukket og opparbeide meg mye kunnskap og hadde ansvar for opplæring av ferske ass.leger i radiologi. Men vi fikk IKKE dette tellende mot spesialitet. I dag når køene er så lange er dette helt uforståelig, og er uttrykk for en utrolig arroganse fra norske myndigheter. Er du utdannet i utlandet er du aldri så god som norske studenter - til tross for at mitt universitet har undervist medisin siden 1648...

 • Svein Ødegaard 17.07.2020 16.59.07

  Lege

  For ca 60 år siden sendte norske helsemyndigheter en liten delegasjon rundt i Europa for å vurdere om topptunge universiteter var gode nok til å bli godkjent av Norge. Det ble også allerede den gang hevdet at det var ingen vits i å studere i utlandet fordi Norge hadde snart nok leger. Noen reiste da hjem. I 1970 var nesten halvparten av legene i Norge som skulle i turnus utdannet i utlandet. Først valgte de som hadde studert i Norge turnusplass, deretter «utlendingene». Det er altså mye det samme fortsatt.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!