Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

TESTER: Hurtigtestene er testet ut selges kommersielt og avdekker om pasientene har antistoffene immunoglobulin type G (IgG) og M (IgM). Illustrasjonsfoto: Getty Images

FHI: – Skuffende at mange tester feiler

Folkehelseinstituttet opplyser at instituttet følger med på utprøvinger av antistoff-hurtigtester.

Publisert: 2020-07-03 — 06.00

Seksjonsleder Karoline Bragstad ved Folkehelseinstituttet.

Foto: FHI

I en ny utprøving av hurtigtester som påviser antistoff mot SARS-CoV-2-viruset, nådde flertallet av de 17 testene ikke opp. Ni av testene ble bedømt som «ikke akseptabel». Fem ble vurdert som «akseptable» og kun tre tester ble definert som «gode».

– De nye utprøvingene fra Noklus viser at hurtigtestpåvisning av gjennomgått infeksjon med SARS-CoV-2 begynner å bli bedre. Likevel er det skuffende at så mange av testene som er på markedet feiler. Det er derfor meget viktig at disse utprøvingene blir gjort slik at det er mulig å styre unna de dårlige testene, skriver fungerende seksjonsleder Karoline Bragstad ved Seksjon for influensa og annen luftsmitte ved Folkehelseinstituttet (FHI) i en e-post til Dagens Medisin.

– Kan bli et viktig redskap

Bragstad opplyser at FHI følger med på utprøvinger av serologiske hurtigtester, tester basert på analyse av blod.

– FHI gjør ikke utprøvinger av serologiske hurtigtester selv, men vi følger med på utviklingen og utprøvinger gjort i inn- og utland. Vi utelukker ikke at flere serologiske hurtigtester vil kunne tilfredsstille kravene til sensitivitet og spesifisitet på sikt.

Hun mener hurtigtester kan bli viktige fremover.

– Når vi vet mer om antistoffers betydning i immunitet mot covid-19, så kan gode serologiske hurtigtester kanskje bli et viktig redskap i håndteringen av pandemien.

Ingen endring av anbefalingene

Folkehelseinstituttet lister per i dag opp to mulige bruksområder for slike tester på sine nettsider. Det ene er å teste personer som har vært syke for å undersøke om personen har hatt covid-19. Det andre bruksområdet er å undersøke personer som legges inn på sykehus med nedre luftveisinfeksjon som et supplement til PCR-test.

– FHIs anbefalinger i forhold til serologiske hurtigtester står seg godt også i lys av de siste resultatene om hurtigtester. Det er viktig å være bevisst usikkerhetene rundt serologiske hurtigtester, hva slike hurtigtester kan og ikke kan gi av resultat, samt hva disse resultatene kan brukes til og ikke, sier Bragstad.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

KOMMUNELEGER VARSLER OM HØYT ARBEIDSPRESS

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!