Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

STOR VARIASJON: – Det er store forskjeller mellom testene, sier overlege Mette Tollånes ved Noklus om hurtigtestene.

Foto: Noklus

Ny utprøving av covid-19-hurtigtester viser store sprik

Over halvparten av hurtigtestene for covid-19-antistoffer fikk stryk i en ny utprøving. Tre tester ble definert som «gode» og fem som «akseptable».

Publisert: 2020-06-29 — 15.30

17 kommersielle hurtigtester er prøvd ut av stiftelsen Noklus. Testene er designet for å avdekke antistoffer mot covid-19 i blodet. Tre av testene fikk vurderingen «god», fem «akseptabel» og ni «ikke akseptabel».

– Det er store forskjeller mellom testene. Noen ser ut til å være gode og andre ser ut til å være dårlige, sier overlege Mette Tollånes ved Noklus.

– Vi mener man bør unngå å bruke testene som vi har satt i kategorien «ikke akseptabel».

Har brukt danske blodprøver

Stiftelsen rapporterte tidligere i år funn fra en lignende utprøving av 11 hurtigtester som ble gjennomført i samarbeid med Folkehelseinstituttet. Den nye utprøvingen er gjennomført etter en ekstrabevilgning fra Helsedirektoratet, og gjennomført i samarbeid med Kristiansand kommune, Vestre Viken HF og Lillebælt sykehus i Danmark.

LES OGSÅ
Undersøkte elleve hurtigtester: – Ingen kan utelukke Covid-19-infeksjon

Egenskapene som er vurdert er sensitivitet, spesifisitet og brukervennlighet.

– I forrige utprøving hadde vi ikke mulighet til å vurdere spesifisitet. Grunnen var at vi trengte blodprøver som var samlet inn før pandemien, sier Tollånes.

Spesifisitet er sannsynligheten for at de som ikke har sykdommen blir klassifisert som friske. Jo større spesifisitet, jo mindre er sannsynligheten for et prøveresultat som feilaktig sier at en person er syk.

– Nå har vi fått til et samarbeid med en biobank i Danmark og bruker blodprøver som er samlet inn fra 2007 til 2010. Hvis testene slår ut positivt på disse prøvene, så vet vi at det er noe annet enn antistoffer mot SARS-CoV-2 de slår ut på.

I utprøvingen er det benyttet blodprøver fra 65 pasienter som tidligere hadde fått påvist covid-19 gjennom PCR-test. Dette var pasienter som ikke hadde vært lagt inn på sykehus. I tillegg ble det benyttet 100 blodprøver fra før covid-19.

– Viktig å unngå feil svar

Det er kun prøvd ut om testene kan brukes til å bekrefte en tidligere infeksjon med covid-19.

– Folkehelseinstituttet peker på to mulige bruksområder for denne typen tester per nå. Det ene er for å finne ut om noen som var syk for noen uker siden faktisk hadde covid-19 og det andre er bruk i tilfeller med akutt sykdom hvor PCR har vært negativ. Vi har kun vurdert om disse testene kan påvise tidligere infeksjon, sier Tollånes.

– Den enkle grunnen til at vi kun har prøvd ut om testene kan bekrefte tidligere infeksjon, er at det i dag er så få tilfeller i Norge, at vi ikke kan vurdere om testene kan brukes i akuttfasen.

Overlegen mener det er spesielt viktig at den nye utprøvingen viser spesifisitet.

– Det er alltid viktig å undersøke dette, men det er spesielt viktig i den situasjonen vi er i nå at vi ikke får falske positive. Hvis du tror at du har hatt covid-19, så kan det for eksempel være du slapper litt mer av og det kan igjen bidra til smittespredning.

Kan brukes i kommunen

Alle testene som er prøvd ut er beregnet til profesjonelt bruk, ikke til selvtesting.

– Disse prøvene er nok mest aktuelle til bruk for eksempel av fastlege eller legevakt. De kan også brukes til kartlegging av smitte i befolkningen. Men når det gjelder kartleggingen er det nok mer aktuelt å bruke sykehusmetoder, hvor man benytter seg av større sykehusinstrumenter, sier Tollånes.

Hun anbefaler i utgangspunktet å benytte seg av testene som har fått best score i utprøvingen.

– La oss si en ikke får tak i en av de beste testene, og heller må bruke en av de «akseptable». Vi anbefaler da å bruke en av testene med høyest mulig spesifisitet, sier Tollånes.

Spesiell situasjon

Overlegen mener at resultatene viser verdien av utprøvingen.

– Resultatene viser at det er viktig å gjøre dette. Hvem som helst kan importere og selge testene denne typen tester hvis de er CE-merket. Vi risikerer at det kommer mye dårlig på markedet om vi ikke følger med. Det gjelder ikke bare covid-19, men det blir synliggjort i denne situasjonen, sier Tollånes.

Se rapporten fra utprøvingen her.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

DM ARENA DIGITAL: Post ESMO

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!