Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

HAR FULGT FØRINGENE: – Jeg har fulgt føringene til ledelsen og myndighetene, sier Heidi Thorstensen, som i dag er informasjonssikkerhetsleder ved OUS.

Tidligere personvernombud: – Glad for konklusjonene

Heidi Thorstensen er fornøyd med at sykehuset nå har konkludert i varslersakene mot henne.

Publisert: 2020-06-17 — 17.25
Denne artikkelen er over ett år gammel.

– Jeg er selvfølgelig glad for konklusjonene og at dette endelig er avsluttet. Resultatet er som forventet, sier Heidi Thorstensen til Dagens Medisin.

Hun har i over 15 år vært personvernombud ved Oslo universitetssykehus (OUS). I fjor vår meldte en rekke leger inn et omfattende varsel om hennes utførelse av jobben. Nå har sykehuset konkludert med at det ikke er funnet kritikkverdige forhold etter sykehusets retningslinjer eller arbeidsmiljølovens bestemmelser i noen av sakene.

Etter varslene i fjor ble hun fratatt rollen som personvernombud, men fortsatte som informasjonssikkerhetsleder og innehar fortsatt stillingen.

– Jeg har fulgt føringene til ledelsen og myndighetene. Det viste også rundskrivet fra Helse- og omsorgsdepartementet som kom til påske i 2019, som berørte temaene som er aktuelle i disse sakene. Nå har sykehuset tydeliggjort i sin tilbakemelding at det ikke ble gjort noe kritikkverdig i disse sakene.

Notatet Thorstensen viser til er et rundskriv om informasjonshåndtering i spesialisthelsetjenesten som Dagens Medisin tidligere har omtalt.

– Det har vært en lang runde, til tross for at du mener det var opplagt fra start hva svaret ville bli?

– Ja, men sykehuset måtte jo gjøre en gjennomgang av påstandene.

– Mangler forståelse for personvern

Thorstensen er kritisk til at varslingssaken har fått bred dekning i mediene.

– Jeg syntes det var en pussig håndtering, at en går ut i mediene mot en annen profesjon på den måten, i forhold til sine kolleger. Det er pussig å gå ut i mediene og anføre det man er uenig i, istedenfor å ta det i linjen i egen organisasjon, sier Thorstensen og legger til:

– Det er tydeligvis en manglende forståelse for personvern og informasjonssikkerhet i den gruppen som organiserte dette varselet.

Vil ikke kommentere kritikken

– Det har vært reist spørsmål om din kompetanse, at du er arrogant og at du har hatt for mye makt. Hva er din reaksjon på disse påstandene om din person?

– Det har jeg ingen kommentarer til. Jeg ønsker ikke å gå inn i noen av sakene, ettersom det kun er skadelig for sykehuset.

– Er det noe du tar selvkritikk på i denne saken?

– Jeg er ikke interessert i å gå inn i en diskusjon om dette i mediene.

– Etter at varselsaken ble sendt inn, ble det gjort et skille mellom rollene du tidligere innehadde. Du fortsatte som informasjonssikkerhetsleder, men en annen kom inn som personvernombud. Er det et tegn på at det var behov for endring som følge av denne saken?

– Datatilsynet var tydelig på at rollene skulle skilles ad. Derfor ble dette endret. Det skjedde også i andre helseforetak. Så jeg har ikke flere kommentarer til dette.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!