Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
DELER OPP STILLING: Fra torsdag av skal det være informasjonssikkerhetsleder og personvernombud være stillinger som innehas av ulike personer. - Vi har diskutert dette en god stund, sier administrerende direktør Bjørn Erikstein. Foto: Per Corneliussen

Personvernkonflikten ved OUS: Erikstein gjør endringer i staben

Samme person skal ikke lenger være både personvernombud og informasjonssikkerhetsleder ved sykehuset.

Publisert: 2019-02-15 — 16.48
Denne artikkelen er over to år gammel.

Tidligere denne uken sendte 22 profilerte leger og forskere et skriftlig varsel til ledelsen ved Oslo universitetssykehus (OUS). Legene hevder at personvernombud og informasjonssikkerhetsleder i en årrekke har opptrådt på en måte som rammer pasientsikkerheten. Fredag var varselet tema på styremøte i OUS og administrerende direktør Bjørn Erikstein orienterte om saken. Det kom også frem at direktøren denne uken har gjort endringer i organiseringen av personvern og informasjonssikkerhetsarbeidet.

Skiller roller

– Vi jobber med å se på hvordan vi skal organisere gjennomgangen av dette varselet, som er ganske omfattende, og vil komme tilbake til saken etter hvert, sier administrerende direktør Bjørn Erikstein til Dagens Medisin.

I varselet som OUS har mottatt, rettes det kraftig kritikk mot personvernombud, som også er informasjonssikkerhetsleder ved sykehuset. På styremøtet opplyste Erikstein at rollene som personvernombud og informasjonssikkerhetsleder nå skilles fra hverandre.

– ­Vi har diskutert dette en god stund. Fra i går av er det sånn at det er én informasjonssikkerhetsleder og ett personvernombud, sier Erikstein til Dagens Medisin.

– Hva er grunnen til dette?

– Det ligger for så vidt i GDPR, altså i lovgivningen, at det er et ønske om å ha dette på to hender.

Avklaring over helgen

– Hvem vil inneha disse rollene?

– Den ene rollen er ikke helt avklart enda, så jeg skal vente med det til over helgen.

– Er det aktuelt å bytte ut vedkommende som har disse rollene i dag?

– Jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på hvem som får de rollene før over helgen. Vi skal også ivareta personalet på en god måte.

– Hva gjør dere videre?

– Jeg skal gjøre den jobben jeg skal gjøre med å dukke ned i disse sakene og behandle sakene på en trygg og god måte.

Trygg på håndteringen

I styrets diskusjon påpekte tillitsvalgte at varselet uttrykker meninger som deles av mange på mellomledernivå. Det ble også løftet et ønske om å følge opp GDPR-arbeidet i styret.

Styreleder Gunnar Bovim var fornøyd med orienteringen fra administrerende direktør:

– Er du tilfreds med redegjørelsen du har fått i dag?

– Ja. Vi er trygge på at dette blir håndtert.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Lege 18.02.2019 16.17.36

  Tror det hadde vært mest egnet om styret gjorde endringer i toppledelsen, etter 6 år i stolen har Erikstein ikke klart å rydde opp i ganske enkle forhold i egen administrasjon, og heller ikke fremlegge en plan for sykehusets utvikling som de ansatte er i nærheten av å se fornuften i, og stille seg bak. Nå skal han sette i gange et "OU" prosjekt (les nedbemanning) uten at han har den nødvendige støtte verken fra øvrig ledelse eller de ansatte. Det er et undergangsdømt prosjekt. Hvor er Siri Hatlen når vi trenger henne..

 • Enig 18.02.2019 16.55.45

  En rekke av de konfliktene som nå nærmest eksploderer i media har jo vært langvarig varslet internt uten at noe har skjedd. En utrolig passiv ledelse nærmest ignorerer alvorlige meldinger uten at jeg skjønner hvorfor. Tror man trenger å skifte ut store deler av ledelsen, ikke bare adm. dir.

 • Lege 17.02.2019 10.54.40

  Hvem i alle dager gir toppkarakter til en informasjonssikkerhetsleder som var med å gjøre halve landets personopplysninger tilgjengelig fra utlandet? Kan man kalles "faglig dyktig" hvis man var med på å godkjenne dette i strid med klare advarsler fra de ansatte - sjefen i NITO skrev til og med kronikk i NRK Ytring månedsvis før det skjedde uten at det ble reagert fra personvernhold. Manglende samsvar mellom beskrivelsen over og informasjonssikkerhetsleders medvirkning i en av de største nroske personvernskadelene i moderne tid.

 • AndreHelseforetak 15.02.2019 19.53.56

  Vedkommende er berømt utenfor OUS også. Det eneste som er trist her er at ledelsen har latt det gå så langt at dette ble nødvendig. Dette er en varslet varsling, det har ligget i kortene lenge at dette kom til å skje. Leit at det nå blir en så stor sak, det burde vært håndtert for lenge siden.

 • Jostein Vikheim 15.02.2019 19.44.48

  Personvernombudet har i praxis hatt vetorett mot alt hun ikke liker siden hun også hadde siste ordet om informasjonssikkerhet: F ex FileMaker pro, en av verdens beste (og billigste)databaser, ble kaste ut av henne fordi hun ikke likte den. Hvis Erikstein nå er en skikkelig leder er det noen annen som blir kastet ut

 • Lege 15.02.2019 18.36.41

  Er ikke situasjonen med felles personvernombud og informasjonssikkehetsleder den samme hos oss på Vestre Viken HF? Mange fellestrekk med OUS i utøvelsen av personvernet her, så Vestre Viken HF bør følge dette eksempelet.

 • VVHF 16.02.2019 18.57.27

  Ikke trekk VV inn i dette. Det er INGEN likheter. ISL her balanserer sine roller bra og utfører sin jobb til topp karakter. Løsningsorientert, faglig dyktig og opptatt av å finne gode funksjonelle løsninger som tilfredsstiller kravene. Fullstendig skivebom å sammenligne.

 • Forsker 17.02.2019 10.25.43

  Jeg er ikke tilknyttet hverken Vestre Viken eller Oslo Universitetssykehus, men er forsker med kontakt med mange andre forskere i Helse Sør-Øst. Gjennom de siste årene er det typisk disse to helseforetakene man hører historier om ufin oppførsel og repsalier fra. Tror ikke det er dumt av Dagens medisin å ringe en runde til forskningsmiljøene i VVHF og sjekke deres erfaring med personvernombudet der.

 • Lege 17.02.2019 10.55.27

  Hvem i alle dager gir toppkarakter til en informasjonssikkerhetsleder som var med å gjøre halve landets personopplysninger tilgjengelig fra utlandet? Kan man kalles "faglig dyktig" hvis man var med på å godkjenne dette i strid med klare advarsler fra de ansatte - sjefen i NITO skrev til og med kronikk i NRK Ytring månedsvis før det skjedde uten at det ble reagert fra personvernhold. Manglende samsvar mellom beskrivelsen over og informasjonssikkerhetsleders medvirkning i en av de største nroske personvernskadelene i moderne tid.

 • Ba 15.02.2019 17.41.30

  Blir mer og mer overasket over de årstilkommende til Høie som skjønner ikke når tiden deres er over. Gabrielsen i helse nord skjønte at dette var ikke noe for en mann i hans alder og overlater rore til andre.

Nyheter fra startsiden

Post ASCO 2021

DMTV: Her finner du oversikten over alle kongressvideoer!

På de nye DMTV-sidene finner du alle sendingene fra ASCO 2021 og tidligere kongresser.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!