Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

LISTER: – Dette må selvfølgelig gjøres tilgjengelig, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i LMI. Her sammen med Marit Hermansen (t.v), president i Legeforeningen.

Lover god oversikt over industri-honorarer

Karita Bekkemellem i Legemiddelindustrien (LMI) lover tilgjengelig oversikt for legehonorarer fra industrien.

Publisert: 2020-06-04 — 14.02

Torsdag signerte Legeforeningen og Legemiddelindustrien en samarbeidsavtale om at alle overføringer fra industrien til leger etter 1. juni 2020, skal offentliggjøres.

Dagens Medisin har over flere år gravd i overføringer fra industrien til leger, etter at LMI begynte å publisere lister over leger som hadde samtykket.

Da var alle listene publisert i PDF-format. Noe som gjorde det vanskelig for Hvermannsen å finne frem i listene. Derfor publiserte DM i 2018 en søkbar oversikt over alle overføringer til industrien, etter å ha sammenstilt listene.

Helse- og omsorgskomiteen sa i 2019 nei til å lovfeste krav om åpenhet i overføringer fra industrien.

LES OGSÅ
– Naturlig at dette er offentlig

 

Berettiget interesse
Nå har imidlertid samarbeidsavtalen mellom LMI og Legeforeningen hjemlet dette med henvisning til artikkel i GDPR, etter prinsippet om «berettiget interesse» for allmennheten.

LES OGSÅ
Vil ha lovpålagt åpenhet om honorarer fra legemiddelindustrien

Legeforeningens juridiske avdeling, sammen med LMIs juridiske avdeling har drøftet den nye avtalen med Datatilsynet, for å sikre at personvernet er ivaretatt i henhold til blant annet den europeiske personvernforordningen GDPR, når de nå krever full åpenhet.

 

– Praktisk tilgjengelig
Tidligere Dagens Medisin-journalist Øyvind Bosnes Engen jobbet med graveprosjektet. Han er veldig glad for at det nå har kommet til en enighet mellom Legeforeningen og LMI.

– Dette er gledelig nytt. Nå er det viktig at dette blir praktisk tilgjengelig. Det må ikke bli presentert på en slik måte at du må være gravejournalist å finne frem til informasjonen. Det må for eksempel være mulig for vanlige pasienter å finne frem til sin egen lege i listen, sier Engen.

Engen jobber nå som helsepolitisk rådgiver i Senterpartiet.

Lover søkbarhet
Karita Bekkemellem, administrerende direktør i LMI, sier til Dagens Medisin at saken handler om tillit.

– Dette handler om en mangeårig prosess. I dag så er vi utrolig glade for at vi kan signere en avtale om full åpenhet.

På spørsmål om listene vil bli søkbare, lover Bekkemellem i et videointervju med Dagens Medisin at det skal legges opp til en åpenhet som gjør at det vil være mulig å finne ut hvilke bindinger for eksempel legen din har.

– Dette må selvfølgelig gjøres tilgjengelig. Til nå har det vært brukt oppsatte format fra EFPIA på dette. Det vi skal gjøre nå er at vi skal jobbe videre slik at media og vanlige folk har mulighet til å få tilgang til denne informasjonen.

 

Viktig med steg
President i Legeforeningen Marit Hermansen, sier at det har vært viktig å innføre et krav om åpenhet om honorarene stegvis.

– Nå får vi full åpenhet. På veien hit har vi tatt en del steg. På vegne av medlemmene våre har vi sikret at personverninteresser er ivaretatt. Nå vet vi at personverninteressene er ivaretatt, når vi nå endrer dette fra en samtykkebasert ordning, til en avtale med full åpenhet.

– Denne avtalen sikrer at samfunnet og industrien og legene får innsyn i samarbeidet. Det er viktig at samfunnet får innsyn i arbeid for industrien, som skal honoreres, sier Hermansen.  

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!