Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

La far eller medmor bli med på keisersnitt igjen!

Det er på tide at flere norske fødeavdelinger vurderer de menneskelige kostnadene med restriktive smitteverntiltak som har lav forventet effekt på smitterisiko. La far/medmor være til stede under keisersnitt igjen på alle norske sykehus, med eller uten smittevernutstyr!

Publisert: 2020-05-29 — 13.00

Trond Nordseth

Innlegg: Trond Nordsethanestesilege ved St.Olavs hospital og førsteamanuensis ved NTNU

BÅDE VORDENDE og nybakte fedre og medmødre opplever i disse dager strenge restriksjoner fra norske fødeavdelinger på mulighetene de har til å støtte mor før, under og etter fødsel. For eksempel Sverre Olav Trovik, som ble far for første gang den 14.mai (gratulerer!), og som i en nylig kronikk beskriver hvordan han «ble kastet» ut av sykehuset kort tid etter fødselen.

Barnelege Atle Moen ved OUS-Rikshospitalet har nylig gjort rede for de negative effektene av koronatiltak som gjør at fedre ikke får se sine kritisk syke barn på nyfødt intensivavdeling.

ØYEBLIKKET. Selv om alle sykehus lar (en frisk) far eller medmor være til stede frem til fødsel, gjelder ikke dette uten videre om det oppstår behov for keisersnitt. Ved keisersnitt, med mindre det er stor grad av hast, vil mor får såkalt spinalbedøvelse ved at hun stikkes i ryggen med en tynn nål og bedøvelsesmiddel settes inn i ryggmargsvæsken. Utover at dette reduserer risikoen med inngrepet, sammenlignet med narkose, muliggjør det at mor er våken og får med seg det sterke øyeblikket når barnet tas ut av livmoren og skriker for første gang.

Det vanlige er også at far/medmor får med seg dette øyeblikket, ved at de får sitte ved siden av mor frem til barnet er forløst.

ALENE MED INNTRYKKENE. Et enkelt nettsøk viser at et fåtall sykehus i Norge tillater at far/medmor får være med på keisersnitt under Covid-19-pandemien. Med forbehold om oppdaterte prosedyrer og/eller manglende oppdatering av nettsider, er det bare St. Olavs hospital, Stavanger Universitetssykehus, Finnmarkssykehuset, Sykehuset Innlandet og Sykehuset Østfold som legger til rette for at far/medmor får være med under keisersnitt.

Forløsningen av et barn er et svært sterkt øyeblikk for alle som er så heldige å få være til stede på dette. At far/medmor ikke får denne muligheten, har derfor en stor kostnad, også for mor som i tillegg til at hun blir operert, må ligge der alene for å takle alle inntrykkene.

Man må derfor spørre seg om smitterisikoen står i forhold til kostnaden for foreldreparet?

IKKE SÅ FARLIG MED FAR? Et alternativ som ivaretar smittevernhensyn er at far/medmor får på seg smittevernfrakk, hansker, hette og munnbind, som enkelte sykehus allerede praktiserer. I den grad man kan snakke om særlig smitterisiko gitt den lave andelen smittede i befolkningen.

At de sterke besøksrestriksjonene rundt fødsel har fått pågå så lenge, på et så tynt grunnlag og uten protester, er et symptom på et underliggende problem. Slike tiltak bør vurderes nøye med tanke på kostnad opp mot effekt

Mangelen på tilrettelegging for dette passer dessverre med et inntrykk jeg har fått etter 13 år som anestesilege: «Det er ikke så farlig med far».

At de sterke besøksrestriksjonene rundt fødsel har fått pågå så lenge, på et så tynt grunnlag og uten protester, er et symptom på dette underliggende problemet.

KOSTNAD MOT EFFEKT? Det er på tide at flere norske fødeavdelinger vurderer de menneskelige kostnadene med restriktive smitteverntiltak som har lav forventet effekt på smitterisiko.

Om samfunnet skulle velge innstramminger på nytt, bør denne typen tiltak vurderes noe nøyere med tanke på kostnad opp mot effekt.

La far/medmor være til stede under keisersnitt igjen på alle norske sykehus, med eller uten smittevernutstyr.

Ingen oppgitte interessekonflikter

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!